Усвојен закон којим се оснива Агенција за лијекове Републике Српске

03.02.2022. 18:06
0
ИЗВОР: СРНА

Приједлогом закона о допунама Закона о републичкој управи предвиђа се нова републичка управна организација - Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

Влада Републике Српске данас је на сједници у Бањалуци утврдила приједлоге закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти и о допунама Закона о републичкој управи, оба по хитном поступку.

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу је саопштено да ће се доношењем Приједлога закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти ријешити отворена питања неометаног функционисања субјеката јавне власти и то Републике Српске, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, јавних установа и других јавних служби чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе.

Непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти Српске, а коју они користе за обављање њихове основне дјелатности, по сили закона постаће својина тих субјеката, наводи се у саопштењу.

Приједлогом закона о допунама Закона о републичкој управи предвиђа се нова републичка управна организација - Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

Такође се прописује да је Агенција самостална републичка управна организација са својством правног лица, а предложеним законом врши се усклађивање Закона о републичкој управи са Законом о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, којим се предвиђа оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Српске.

Влада је усвојила и информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске за период јануар-децембар 2021. године.

У 2021. години у односу на 2020. годину дошло је до повећања спољнотрговинског промета за 27,34 одсто, а забиљежено је и значајно повећање извоза у односу на претходну годину и то за 30,73 одсто.

У 2021. години забиљежено је и повећање увоза за 24,77 одсто у односу на претходну годину. Исказани проценат повећања извоза утицао је на повећање покривеност увоза извозом за 3,61 одсто у односу на претходну годину, а иста је износила 79,35 одсто.

Показатељи спољнотрговинске размјене Републике Српске значајно су побољшани у 2021. години у односу на 2020. годину, а забиљежени су охрабрујући показатељи засновани на повећању покривености увоза извозом која је највећа у посматраних петнаест година и рекордним показатељима извоза и увоза.

- Посебно охрабрује повећање извоза које указује на то да су производи из Републике Српске све конкурентнији свјетским производима, односно да задовљавају високе стандарде глобалног тржишта - наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници Влада Републике Српске именовала је Даријану Кецман за вршиоца дужности директора Јавне установе Дом "Рада Врањешевић" на период до 60 дана.

Влада је разријешила в.д. чланове Управног одбора и директора Дома "Рада Врањешевић" Владимира Кајкута на лични захтјев, навели су из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 53m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    6h 51m
    0