Utakmicama prvog kola večeras startuje nova sezona Lige šampiona

19.09.2023. 11:17
0
IZVOR: glassrpske.com

Večeras počinje posljednja sezona sa takmičenjem po grupama u Ligi šampiona, jer se od 2024/25. mijenja format u eliti. Fudbaleri Mančester sitija brane trofej, a u odbranu kreću protiv Crvene zvezde koja dolazi na “Etihad”. “Građani” su favoriti i u sezoni pred promjenu formata takmičenja.

Od iduće sezone, nakon što budu odigrana pretkola, u završnicu Lige šampiona ulazi 36 umjesto sadašnja 32 kluba. Svi klubovi ulaze u jednu grupu u kojoj se neće igrati ligaški, već će svaki klub odigrati najmanje osam, umjesto sadašnjih šest utakmica. Raspored će biti određen žrijebom u kojem će klubovi prema koeficijentima biti podijeljeni u četiri šešira sa po devet klubova. Svaki će klub igrati po dvije utakmice protiv dva kluba iz svakog šešira.

No, da se vratimo u aktuelnu sezonu. Pored evropskog i srpskog šampiona, u grupi G su još njemački Red Bul Lapcig i Jang Bojs iz Švajcarske. Po svim projekcijama favoriti za prolazak u narednu rundu elitnog takmičenja su Siti i Lajpcig, dok bi Crvena zvezda i Jang Bojs trebalo da se bore za treće mjesto i nastavak takmičenja u Ligi Evrope na proljeće.

Najzanimljivija bi trebalo da bude grupa F, gdje su PSŽ, Borusija iz Dortmunda, Milan i Njukasl. U ovoj grupi, koja se definitivno može nazvati i grupa “smrti” teško je bilo šta prognozirati, ali čini se da “najslabije karte” trenutno ima Milan.

Zanimljivo će biti i u grupi A, gdje su Bajern, Mančester junajted, Kopenhagen i Galatasaraj. Nijemci sa Harijem Kejnom su favoriti, ali imaju dosta problema u igri, ali i kada su u pitanju međuljudski odnosi. Junajted igra promjenljivo i nikad se ne zna kako će izgledati. Galatasaraj se dobro pojačao i može biti potencijalna “mina” u grupi. Kopenhagenu se daju najmanje šanse, ali na svom stadionu mogu iznenaditi bilo koga.

Velika bitka će se voditi u grupi B, gdje su Sevilja, Arsenal, PSV i Lens. “Topdžije” su favoriti, a otvorena je borba za poziciju broj dva. Ko god da ostane bez proljeća u Evropi, sezona mu se može smatrati neuspješnom.

Grupu C predvode Real Madrid i Napoli, mada će Union Berlin i Braga pokušati da iznenade Italijane, a ako ne to, ostaje im da se “potuku” za treće mjesto.

Izjednačena borba očekuje se u grupi D. Benfika, Inter, Red Bul Salcburg i Real Sosijedad mogu biti i prvi i četvrti, iako su “neroazuri” favoriti, ali i Benfika može daleko.

Odličnog fudbala biće i u duelima ekipa koje su smještene u grupu E. Fejenord, Atletiko Madrid, Lacio i Seltik, ko ostane bez evropskog proljeća, kao i u slučaju sa ekipama iz grupe B, imaće neuspješnu sezonu.

U grupi H su Barselona, Porto, Šahtjor i Antverp. Kako sada stvari stoje Katalonci i Portugalci su izraziti favoriti. Šahtjor zbog svih okolnosti teško može odigrati na nekadašnjem nivou, dok je timu iz Antverpena sam plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje veliki podvig.

Legendarni londonski “Vembli” biće domaćin i svog devetog finala elitnog takmičenja, pošto mu je odlukom UEFA ponovo dodijeljena ta čast. Kao što je madridski Real osvojio rekordan broj titula u Ligi šampiona (14), tako je legendarni londonski stadion ugostio najviše finalnih utakmica ovog takmičenja, čak njih osam. Prvi put ju je imao daleke 1963. godine, kada su se u borbi za evropski tron pred oko 45.000 navijača sastali Milan i Benfika.

Grupa A:

Bajern

Mančester junajted

Kopenhagen

Galatasaraj

Srijeda:

Galatasaraj - Kopenhagen (21.00 čas)

Bajern - Mančester junajted (21.00 čas)

Grupa B:

Sevilja

Arsenal

PSV

Lans

Srijeda:

Sevilja - Lens (21.00 čas)

Arsenal - PSV (21.00 čas)

Grupa C:

Napoli

Real Madrid

Braga

Union Berlin

Srijeda:

Real - Union Berlin (18.45 časova)

Braga - Napoli (21.00 čas)

Grupa D:

Benfika

Inter

RB Salcburg

Real Sosijedad

Srijeda:

Benfika - RB Salcburg (21.00 čas)

Real Sosijedad - Inter (21.00 čas)

Grupa E:

Fejnord

Atletiko Madrid

Lacio

Seltik

Danas:

Fejenord - Seltik (21.00 čas)

Lacio - Atletiko (21.00 čas)

Grupa F:

PSŽ

Borusija Dortmund

Milan

Njukasl

Danas:

Milan - Njukasl (18.45 časova)

PSŽ - Borusija Dortmund (21.00 čas)

Grupa G:

Mančester siti

RB Lajpcig

Crvena zvezda

Jang Bojs

Danas:

Jang Bojs - RB Lajpcig (18.45 časova)

Mančester siti - Crvena zvezda (21.00 čas)

Grupa H:

Barselona

Porto

Šahtjor

Antverp

Danas:

Barselona - Antverp (21.00 čas)

Šahtjor - Porto (21.00 čas)

Komentari 0
Povezane vijesti
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Derbi Prve lige igra se u Istočnoj Ilidži: "Motoristi" ruše lidera Derbi Prve lige igra se u Istočnoj Ilidži: "Motoristi" ruše lidera
Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    18h 21m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    17h 52m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    14h 8m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    18h 15m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    10h 3m
    2