Утакмицама првог кола вечерас стартује нова сезона Лиге шампиона

19.09.2023. 11:17
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Вечерас почиње посљедња сезона са такмичењем по групама у Лиги шампиона, јер се од 2024/25. мијења формат у елити. Фудбалери Манчестер ситија бране трофеј, а у одбрану крећу против Црвене звезде која долази на “Етихад”. “Грађани” су фаворити и у сезони пред промјену формата такмичења.

Од идуће сезоне, након што буду одиграна преткола, у завршницу Лиге шампиона улази 36 умјесто садашња 32 клуба. Сви клубови улазе у једну групу у којој се неће играти лигашки, већ ће сваки клуб одиграти најмање осам, умјесто садашњих шест утакмица. Распоред ће бити одређен жријебом у којем ће клубови према коефицијентима бити подијељени у четири шешира са по девет клубова. Сваки ће клуб играти по двије утакмице против два клуба из сваког шешира.

Но, да се вратимо у актуелну сезону. Поред европског и српског шампиона, у групи Г су још њемачки Ред Бул Лапциг и Јанг Бојс из Швајцарске. По свим пројекцијама фаворити за пролазак у наредну рунду елитног такмичења су Сити и Лајпциг, док би Црвена звезда и Јанг Бојс требало да се боре за треће мјесто и наставак такмичења у Лиги Европе на прољеће.

Најзанимљивија би требало да буде група Ф, гдје су ПСЖ, Борусија из Дортмунда, Милан и Њукасл. У овој групи, која се дефинитивно може назвати и група “смрти” тешко је било шта прогнозирати, али чини се да “најслабије карте” тренутно има Милан.

Занимљиво ће бити и у групи А, гдје су Бајерн, Манчестер јунајтед, Копенхаген и Галатасарај. Нијемци са Харијем Кејном су фаворити, али имају доста проблема у игри, али и када су у питању међуљудски односи. Јунајтед игра промјенљиво и никад се не зна како ће изгледати. Галатасарај се добро појачао и може бити потенцијална “мина” у групи. Копенхагену се дају најмање шансе, али на свом стадиону могу изненадити било кога.

Велика битка ће се водити у групи Б, гдје су Севиља, Арсенал, ПСВ и Ленс. “Топџије” су фаворити, а отворена је борба за позицију број два. Ко год да остане без прољећа у Европи, сезона му се може сматрати неуспјешном.

Групу Ц предводе Реал Мадрид и Наполи, мада ће Унион Берлин и Брага покушати да изненаде Италијане, а ако не то, остаје им да се “потуку” за треће мјесто.

Изједначена борба очекује се у групи Д. Бенфика, Интер, Ред Бул Салцбург и Реал Сосиједад могу бити и први и четврти, иако су “нероазури” фаворити, али и Бенфика може далеко.

Одличног фудбала биће и у дуелима екипа које су смјештене у групу Е. Фејенорд, Атлетико Мадрид, Лацио и Селтик, ко остане без европског прољећа, као и у случају са екипама из групе Б, имаће неуспјешну сезону.

У групи Х су Барселона, Порто, Шахтјор и Антверп. Како сада ствари стоје Каталонци и Португалци су изразити фаворити. Шахтјор због свих околности тешко може одиграти на некадашњем нивоу, док је тиму из Антверпена сам пласман у најелитније европско клупско такмичење велики подвиг.

Легендарни лондонски “Вембли” биће домаћин и свог деветог финала елитног такмичења, пошто му је одлуком УЕФА поново додијељена та част. Као што је мадридски Реал освојио рекордан број титула у Лиги шампиона (14), тако је легендарни лондонски стадион угостио највише финалних утакмица овог такмичења, чак њих осам. Први пут ју је имао далеке 1963. године, када су се у борби за европски трон пред око 45.000 навијача састали Милан и Бенфика.

Група А:

Бајерн

Манчестер јунајтед

Копенхаген

Галатасарај

Сриједа:

Галатасарај - Копенхаген (21.00 час)

Бајерн - Манчестер јунајтед (21.00 час)

Група Б:

Севиља

Арсенал

ПСВ

Ланс

Сриједа:

Севиља - Ленс (21.00 час)

Арсенал - ПСВ (21.00 час)

Група Ц:

Наполи

Реал Мадрид

Брага

Унион Берлин

Сриједа:

Реал - Унион Берлин (18.45 часова)

Брага - Наполи (21.00 час)

Група Д:

Бенфика

Интер

РБ Салцбург

Реал Сосиједад

Сриједа:

Бенфика - РБ Салцбург (21.00 час)

Реал Сосиједад - Интер (21.00 час)

Група Е:

Фејнорд

Атлетико Мадрид

Лацио

Селтик

Данас:

Фејенорд - Селтик (21.00 час)

Лацио - Атлетико (21.00 час)

Група Ф:

ПСЖ

Борусија Дортмунд

Милан

Њукасл

Данас:

Милан - Њукасл (18.45 часова)

ПСЖ - Борусија Дортмунд (21.00 час)

Група Г:

Манчестер сити

РБ Лајпциг

Црвена звезда

Јанг Бојс

Данас:

Јанг Бојс - РБ Лајпциг (18.45 часова)

Манчестер сити - Црвена звезда (21.00 час)

Група Х:

Барселона

Порто

Шахтјор

Антверп

Данас:

Барселона - Антверп (21.00 час)

Шахтјор - Порто (21.00 час)

Коментари 0
Повезане вијести
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 44m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 40m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 25m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 24m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 36m
    0