Uvoz i dalje cvjeta, hrana iz inostranstva „pomela“ domaću s trpeze

03.08.2022. 09:54
3
IZVOR: srpskainfo.com

U BiH hrana iz uvoza ubjedljivo dominira nad domaćom, a u agroindustrijskom sektoru su, po uvoznoj vrijednosti, na prvom mjestu meso i drugi klaonički proizvodi.

Ovo je pokazala analiza Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojoj smo za prvih šest mjeseci 2022. izvezli skoro 4,3 miliona kilograma ovih proizvoda, ukupne vrijednosti 21,4 miliona KM. Istovremeno, uvezli smo 30 miliona kilograma, vrijednih čak 182,9 miliona KM.

Zbog ovakve situacije, odnosno prekomjernog uvoza, domaći farmeri već odavno traže uvođenje carina na svježu i rashlađenu govedinu i svinjetinu od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

– Prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda, prije svega mesa, nama je najveći problem. To je u dobroj mjeri već urušilo domaći tov junadi i svinja – naglasio je za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković.

Kad je riječ o celokupnom agroindustrijskom sektoru, za pola godine smo uvezli 488 miliona, a izvezli dvije milijarde KM agro i prehrambenih proizvoda, odnosno četiri puta više.

U odnosu na isti period lani, vrijednost izvoza u ovom sektoru povećana je za 89 miliona, a uvoza za čak 470,5 miliona KM.

– U izvozu, vrijednosno, najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo. Vrijednosno, najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane-hrana za životinje, proizvode na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće – naglašavaju u STK.

U prvom polugodištu ove godine u BiH je uvezeno vode u vrijednosti 109,3 miliona, dok smo izvezli 24,6 miliona KM ili 77,5 odsto manje.

Volimo i stranu vodu

– Najviše smo uvezli mineralne i gazirane vode, u vrijednosti skoro 95,4 miliona, dok smo ovih voda izvezli skoro 21,6 miliona KM. Vodu najviše uvozimo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije – saopštili su iz STK.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Mirce 03.08.2022. 19:35
    Svinjetina iz Austrije jeftinija od domace, naravno da narod kupuje ovu iz Austrije, ne zaradjuju svi dovoljno da domcu mogu kupovatti.
  • Generic placeholder image
    Penzos 03.08.2022. 13:21
    Jadni seljak,za Đurđevdan jagnje 8 km po kilogramu. Samo uvoz a vi domaći trovači smanjite cijene. Pršćete i trujete ovaj narod nenormalno.
  • Generic placeholder image
    mesar 03.08.2022. 12:14
    Tako se stiti, promovise, unaprijedjuje i razvija domaca proizvodnja...tako se jaca nase selo i nas seljak...jer nam je to sansa, a tesko da nam je sansa da pravimo avione i unaprijedjujemo savremena tehnoloska rjesenja. Ove zapadne demokrate zele da smo konzumenti njihovi zato nam se i stalno govori mala i srednja preduzeća a velike korporacije su za njih iako smo ih nekada prije rata imali i mi.
Povezane vijesti
Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice
Pred ministrima važan dokument: Posljednja šansa za Izborni zakon BiH Pred ministrima važan dokument: Posljednja šansa za Izborni zakon BiH
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    6h 37m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    9h 23m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    8h 56m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    12h 3m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    23h 52m
    0