Увоз и даље цвјета, храна из иностранства „помела“ домаћу с трпезе

03.08.2022. 09:54
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

У БиХ храна из увоза убједљиво доминира над домаћом, а у агроиндустријском сектору су, по увозној вриједности, на првом мјесту месо и други клаонички производи.

Ово је показала анализа Спољнотрговинске коморе БиХ, према којој смо за првих шест мјесеци 2022. извезли скоро 4,3 милиона килограма ових производа, укупне вриједности 21,4 милиона КМ. Истовремено, увезли смо 30 милиона килограма, вриједних чак 182,9 милиона КМ.

Због овакве ситуације, односно прекомјерног увоза, домаћи фармери већ одавно траже увођење царина на свјежу и расхлађену говедину и свињетину од 10 одсто, те таксу од 1,5 КМ по килограму свињског и 2,5 КМ по килограму увезеног говеђег меса.

– Прекомјерни увоз пољопривредних производа, прије свега меса, нама је највећи проблем. То је у доброј мјери већ урушило домаћи тов јунади и свиња – нагласио је за Српскаинфо предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, Стојан Маринковић.

Кад је ријеч о целокупном агроиндустријском сектору, за пола године смо увезли 488 милиона, а извезли двије милијарде КМ агро и прехрамбених производа, односно четири пута више.

У односу на исти период лани, вриједност извоза у овом сектору повећана је за 89 милиона, а увоза за чак 470,5 милиона КМ.

– У извозу, вриједносно, највише учествују масноће и уља биљног и животињског поријекла, прерађевине од меса, производи на бази житарица, пића, алкохол и сирће, млијеко и млијечни производи, воће за јело. Вриједносно, највише увозимо месо и друге клаоничке производе, разне производе за исхрану, остатке хране-храна за животиње, производе на бази житарица и пића, алкохол и сирће – наглашавају у СТК.

У првом полугодишту ове године у БиХ је увезено воде у вриједности 109,3 милиона, док смо извезли 24,6 милиона КМ или 77,5 одсто мање.

Волимо и страну воду

– Највише смо увезли минералне и газиране воде, у вриједности скоро 95,4 милиона, док смо ових вода извезли скоро 21,6 милиона КМ. Воду највише увозимо из Хрватске, Словеније, Мађарске и Србије – саопштили су из СТК.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mirce 03.08.2022. 19:35
    Svinjetina iz Austrije jeftinija od domace, naravno da narod kupuje ovu iz Austrije, ne zaradjuju svi dovoljno da domcu mogu kupovatti.
  • Generic placeholder image
    Пензос 03.08.2022. 13:21
    Јадни сељак,за Ђурђевдан јагње 8 км по килограму. Само увоз а ви домаћи тровачи смањите цијене. Пршћете и трујете овај народ ненормално.
  • Generic placeholder image
    mesar 03.08.2022. 12:14
    Tako se stiti, promovise, unaprijedjuje i razvija domaca proizvodnja...tako se jaca nase selo i nas seljak...jer nam je to sansa, a tesko da nam je sansa da pravimo avione i unaprijedjujemo savremena tehnoloska rjesenja. Ove zapadne demokrate zele da smo konzumenti njihovi zato nam se i stalno govori mala i srednja preduzeća a velike korporacije su za njih iako smo ih nekada prije rata imali i mi.
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 0m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 33m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 15m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 25m
    0