Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti

14.05.2024. 12:51
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Posao vatrogasca zahtijeva posvećenost, odgovornost, dozu hrabrosti i humanosti, a osim neprijatnih i ponekad potresnih situacija sa kojima se suočite na terenu, može da donese neprocjenjivo zadovoljstvo i sreću kada uspijete da pomognete nekome ili da, čak, spasite nečiji život. Ovako svoj posao opisuju pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva Goran Božić i Jovo Šarac.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Ljubav prema ovoj profesiji naslijedili su od svojih očeva, kazuju oni i dodaju da su još kao dječaci znali da će se baviti poslom vatrogasca.

Smatraju da je komunikacija sa građanima veoma važna, zbog čega često porazgovaraju sa sugrađanima, a mališanima koji ih posjete nastoje da na zanimljiv način približe posao vatrogasca, rado im ispune želju i dozvole da uđu u vatrogasno vozilo.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Goran Božić je komandir Vatrogasnog odjeljenja Pale i trenutno je najstariji pripadnik paljanskog odjeljenja. Sjeća se vremena kada je ova jedinica osnovana.

- Od završetka rata pa do 2001. godine postojala je Paljanska četa, ali i Vatrogasna brigada u Lukavici koja je premještena sa Grbavice. Današnja jedinica, sa starješinom i komandirima odjeljenja, osnovana je 2001. godine, kao Vatrogasna brigada grada Srpsko Sarajevo. Godinu dana kasnije, ovoj jedinici, osim Pala i Lukavice, priključuje se i Sokolac - prisjeća se Božić.

Božić kaže da je danas, u odnosu na taj period, razlika neuporediva kada je riječ o tehničkoj opremljenosti, ljudstvu, ali i teorijskoj i praktičnoj obuci vatrogasaca.

- Našu vatrogasnu jedinicu karakteriše odlična opremljenost, naročito u posljednjih 10 do 12 godina, kada je nabavljeno mnogo specijalizovanih vozila, kamiona, vozila koja se koriste za specifične terene, kao i moderne opreme - navodi Goran.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Kaže da je značajno da prate svjetske trendove, kada je riječ ne samo o opremi, nego i o taktikama spasavanja i ostalim vatrogasnim metodama, ali i obuci mladih vatrogasaca.

- Nedavno smo obezbijedili i termo kamere, koje nam umnogome olakšavaju gašenje požara u zatvorenom prostoru, gdje zbog velike količine dima vidljivost može da bude smanjena. Sada, zahvaljujući tim kamerama, možemo odmah da lociramo žarište požara i da mnogo brže i uspješnije djelujemo - kaže Božić.

Da posao vatrogasca zahtijeva konstantnu pripravnost, potvrđuje i komandir, dodajući da su požari na različite načine aktivni skoro tokom cijele godine.

- Tokom cijele godine aktivno djelujemo. U zimskom periodu uglavnom je povećana potrošnja energenata, drvenog ogrjeva, peleta, električne energije i upravo tada, zbog neispravnih instalacija, dolazi do požara u objektima, odnosno u zatvorenom prostoru. U proljeće su, pak, najaktivniji požari na otvorenom prostoru, kada ljudi pale vatru na imanjima - pojašnjava Božić.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Božić smatra da postojeće kaznene odredbe ne utiču znatno na smanjenje broja požara izazvanih ljudskim faktorom, te da bi kazne trebalo pooštriti.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Komandir Vatrogasno-spasilačke smjene Jovo Šarac, zaposlen je već osam godina u TVSJ, a još od prvog razreda osnovne škole znao je čime želi da se bavi u životu.

- Ovo je human i zanimljiv posao koji brzo zavolite. Iako bude i teških situacija koje vidimo na terenu, veliko mi zadovoljstvo pričinjava kada pomognem nekome - kaže Šarac i dodaje da upečatljivi trenuci zauvijek ostaju u sjećanju i ne blijede.

- Saobraćajni udesi, veliki požari, momenti su koji su, nažalost, upečatljivi i nemoguće ih je zaboraviti - kaže Šarac i dodaje da postoje i druge, simpatične situacije, kao što su neobični zahtjevi sugrađana za skidanje kućnih ljubimaca sa drveća.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Šarac navodi da vatrogasci iz Istočnog Sarajeva prisustvuju velikom broju teorijsko-praktičnih obuka, te da su putovali i na specijalne edukacije u Rusiju i Sloveniju.

Za ovo humano zanimanje, koje zahtijeva mnogo prilagođavanja, konstantnu teorijsko-praktičnu obuku i psiho-fizičku spremu, žene, iz nekog razloga ne pokazuju interesovanje, iako, objašnjava Šarac, za to ne postoji prepreka, već je riječ o našem mentalitetetu u kojem je posao vatrogasca namijenjen muškarcima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe! Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 8m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 7m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 43m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 4m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 47m
    9