Veća plata na bolovanju nego na straži

01.06.2020. 09:19
0
IZVOR: Glas Srpske

Dio pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH smrzava se na dužnosti zbog sistema grijanja starog gotovo pola vijeka, madraci i ćebad su katastrofalni, na pojedinim adresama nemaju ni kosilice ni trimere, a dvorišta održavaju ručnom kosom, dok se mnogi vojnici žale i na platne liste nakon straže.

Te i mnoge druge poteškoće u vojnim redovima pobrojane su u najnovijem izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji je lani obišao 18 lokacija na kojima borave pripadnici OS BiH i popisao sve što je zapazio na terenu.

Iako je Ministarstvo odbrane, u okviru kojeg postoje OS BiH, rekorder po potrošnji, sa budžetom oko 250 miliona KM, Šiljegovićevi izvještaji iz godine u godinu pokazuju da su uslovi za život i rad vojnika u kasarnama u BiH poražavajući.

Dio problema koje je zabilježeno lani napisao je u izvještaju, o kojem će se u prvoj polovini juna izjasniti Predstavnički dom Parlamenta BiH. Jedna od lokacija koju je Šiljegović obišao je Centar za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću, kroz koji je prošlo oko 5.500 kandidata. Iako su na toj adresi sanirane neke prostorije, stanje nije zadovoljavajuće, jer, između ostalog, sistem grijanja datira iz 1974. godine.

- Prostorije su izuzetno hladne, a potrebno je nabaviti profesionalne usisivače, televizor i društvene igre za vojnički klub u kojem kadeti provode slobodno vrijeme, te uređaj za laštenje cipela, kosilice ili barem još jedan trimer - napisao je povjerenik, uz opasku da su te iskazane potrebe minimum da bi boravak i rad vojnika i kadeta bio poboljšan.

Problemi su popisani i nakon posjete Komandi za obuku i doktrinu OS BiH u Travniku.

- Komanda se suočava sa nedovoljnom kadrovskom popunjenošću, a proces se odvija veoma sporo, pri čemu posebno zabrinjava podatak da se upražnjena mjesta popunjavaju nekvalifikovanim kadrovima, bez sprovođenja obuka, koji su kao takvi nespremni za izvođenje nastave polaznicima obuka i vršenje dužnosti instruktora u punom kapacitetu - piše u izvještaju.

Ništa bolje stanje nije sa infrastrukturom.

- Centar gdje se obučavaju mladi oficiri i podoficiri nema dvoranu za trening ni amfiteatar za veće grupe obučavanja. Nemaju ni kosilicu, nego samo jedan trimer i ručne kose, što nije dovoljno za održavanje kruga, kako to zahtijeva ustanova, u ovom slučaju kasarna, koja se nalazi u centru grada, pa to u velikom narušava ugled i samih OS BiH - istaknuto je u izvještaju.

Kao alarmantno ocijenjeno je stanje madraca, jastuka, posteljine i ćebadi u spavaonicama i zatraženo je od nadležnih da nabavka opreme bude u vrhu prioriteta.

Šiljegović je u decembru posjetio komandu Četvrte pješadijske brigade u Čapljini koja obezbjeđuje 16 perspektivnih i neperspektivnih lokacija. Najistaknutiji problem odnosi se na lična primanja.

- Prema navodima, vojniku je veća plata ako ode na bolovanje, nego ako ode na stražu. Vojnik koji u toku mjeseca dva puta ode na stražu, odnosno 14 dana, ima više od 360 radnih sati, a s druge strane “kažnjen” je jer mu se ukidaju ili umanjuju brojne naknade. Takođe, pod znakom pitanja je i korišćenje slobodnih dana, jer zbog bolovanja i dobrovoljnog napuštanja OS nedostaje određeni broj ljudi potrebnih za stražu - piše u izvještaju.

Članovi parlamentarnih komisija koje prate stanje u vojnim redovima, posebno oni iz Srpske, već godinama ističu da je situacija poražavajuća, da novac mora biti drugačije raspoređen, a ne da odbrana ima budžet od 250 miliona maraka koji mahom ide na plate i naknade, dok su oprema, vozila i druge neophodne stvari iz doba bivše države.

Pritužbe i ocjene

Vojni povjerenik lani je zaprimio 92 pritužbe profesionalnih vojnih lica, a u završenim predmetima u korist vojnika i ostalih riješeno je 55 slučajeva. Pritužbe se odnose na prava za obavljanje dužnosti višeg čina u odnosu na lični čin, isplatu naknada, nepravilnosti prilikom izbora kandidata za mirovne misije, kao i u samim konkursima za prijem u vojne redove. MO BiH obavijestilo je povjerenika da je pokrenulo disciplinski postupak protiv N. N. lica angažovanih u svojstvu ocjenjivača na konkursu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    13h 6m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 58m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 49m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 41m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 34m
    0