Већа плата на боловању него на стражи

01.06.2020. 09:19
0

Дио припадника Оружаних снага (ОС) БиХ смрзава се на дужности због система гријања старог готово пола вијека, мадраци и ћебад су катастрофални, на појединим адресама немају ни косилице ни тримере, а дворишта одржавају ручном косом, док се многи војници жале и на платне листе након страже.

Те и многе друге потешкоће у војним редовима побројане су у најновијем извјештају парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића, који је лани обишао 18 локација на којима бораве припадници ОС БиХ и пописао све што је запазио на терену.

Иако је Министарство одбране, у оквиру којег постоје ОС БиХ, рекордер по потрошњи, са буџетом око 250 милиона КМ, Шиљеговићеви извјештаји из године у годину показују да су услови за живот и рад војника у касарнама у БиХ поражавајући.

Дио проблема које је забиљежено лани написао је у извјештају, о којем ће се у првој половини јуна изјаснити Представнички дом Парламента БиХ. Једна од локација коју је Шиљеговић обишао је Центар за основну обуку ОС БиХ у Пазарићу, кроз који је прошло око 5.500 кандидата. Иако су на тој адреси саниране неке просторије, стање није задовољавајуће, јер, између осталог, систем гријања датира из 1974. године.

- Просторије су изузетно хладне, а потребно је набавити професионалне усисиваче, телевизор и друштвене игре за војнички клуб у којем кадети проводе слободно вријеме, те уређај за лаштење ципела, косилице или барем још један тример - написао је повјереник, уз опаску да су те исказане потребе минимум да би боравак и рад војника и кадета био побољшан.

Проблеми су пописани и након посјете Команди за обуку и доктрину ОС БиХ у Травнику.

- Команда се суочава са недовољном кадровском попуњеношћу, а процес се одвија веома споро, при чему посебно забрињава податак да се упражњена мјеста попуњавају неквалификованим кадровима, без спровођења обука, који су као такви неспремни за извођење наставе полазницима обука и вршење дужности инструктора у пуном капацитету - пише у извјештају.

Ништа боље стање није са инфраструктуром.

- Центар гдје се обучавају млади официри и подофицири нема дворану за тренинг ни амфитеатар за веће групе обучавања. Немају ни косилицу, него само један тример и ручне косе, што није довољно за одржавање круга, како то захтијева установа, у овом случају касарна, која се налази у центру града, па то у великом нарушава углед и самих ОС БиХ - истакнуто је у извјештају.

Као алармантно оцијењено је стање мадраца, јастука, постељине и ћебади у спаваоницама и затражено је од надлежних да набавка опреме буде у врху приоритета.

Шиљеговић је у децембру посјетио команду Четврте пјешадијске бригаде у Чапљини која обезбјеђује 16 перспективних и неперспективних локација. Најистакнутији проблем односи се на лична примања.

- Према наводима, војнику је већа плата ако оде на боловање, него ако оде на стражу. Војник који у току мјесеца два пута оде на стражу, односно 14 дана, има више од 360 радних сати, а с друге стране “кажњен” је јер му се укидају или умањују бројне накнаде. Такође, под знаком питања је и коришћење слободних дана, јер због боловања и добровољног напуштања ОС недостаје одређени број људи потребних за стражу - пише у извјештају.

Чланови парламентарних комисија које прате стање у војним редовима, посебно они из Српске, већ годинама истичу да је ситуација поражавајућа, да новац мора бити другачије распоређен, а не да одбрана има буџет од 250 милиона марака који махом иде на плате и накнаде, док су опрема, возила и друге неопходне ствари из доба бивше државе.

Притужбе и оцјене

Војни повјереник лани је запримио 92 притужбе професионалних војних лица, а у завршеним предметима у корист војника и осталих ријешено је 55 случајева. Притужбе се односе на права за обављање дужности вишег чина у односу на лични чин, исплату накнада, неправилности приликом избора кандидата за мировне мисије, као и у самим конкурсима за пријем у војне редове. МО БиХ обавијестило је повјереника да је покренуло дисциплински поступак против Н. Н. лица ангажованих у својству оцјењивача на конкурсу.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново највећи број заражених у Сарајеву
Ђоковић у посјети пирамидама: “Ако постоји рај на земљи, онда је то овдје”
Ђоковић обилази пирамиде у Високом (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Ђоковић љут на Бошка Југовића?!
  14.07.2020
  4
 • Зашто је прослављени српски тенисер Новак Ђоковић заобишао Јахорину?
  13.07.2020
  10
 • У Палама пљачка и експлозија банкомата
  14.07.2020
  0
 • Сретанки Пелемиш из Пала потребна помоћ у лијечењу (ВИДЕО)
  13.07.2020
  6
 • Пале: Припадници жандармерије ухапсили једно лице
  14.07.2020
  0