Premijera filma "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ"

30.11.2021. 10:37
0
IZVOR: Srna

Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ večeras premijerno prikazuje dokumentarno-igrani film Gvozdena Šarca "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ" koji govori o zločinima takozvane Armije BiH i HOS-a nad Srbima iz sela trnovskog sela Ledići.

Film je u osnovi priča Dragana Vasića, koji je kao dvanaestogodišnjak jedini preživio masakr u vrletima planine Treskavice koji su nad srpskim civilima iz sela Ledići počinili pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga takozvane Armije BiH i HOS-a.

Njegovo svjedočenje je neprocjenjivo. Iako teško ranjen, vidio je ko je pucao na nenaoružane civile - djecu i žene. Čudom je preživio, a to što je ostao u životu duguje neprijateljskom vojniku koji ga je ranjenog odveo u ratnu bolnicu na Igmanu.

U filmu govore i preživjeli Srbi iz Ledića koji su iz sela krenuli ka Srpskom Sarajevu.

Svjedočenja su snimljena u studiju RTRS-a u Informativno-tehničkom centru /ITC/ Istočno Sarajevo, na posebno pripremljenoj scenografiji koja sadrži fotografije 24 ubijena srpska civila iz Ledića.

Dio kadrova za potrebe filma snimljen je kamerom i dronom u Ledićima koji se nalaze na području federalne opštine Trnovo. Igrane scene koje su urađene na osnovu svjedočenja Dragana Vasića snimljene su na lokalitetu Trnova i sela Tvrdimići.

Za te potrebe angažovano je 15 statista, veliku pomoć na snimanju pružili su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo i brojni pojedinci.

Zločin nad Srbima iz sela Ledići koji se dogodio početkom juna 1992. godine do danas nije sudski procesuiran. Najmlađa žrtva bio je osamnaestomjesečni Milun Tešanović, a najstarija devedesetdvogodišnja Ikonija Vasić.

Ubijena su djeca Danijela Tešanović, Dragomir Tešanović i Slađana Sekulović.

Autor filma, novinar RTRS-a Gvozden Šarac ranije je rekao da je profesionalna, ljudska i moralna obaveza da se u ovom formatu, snimanjem dokumentarnog filma sačuvaju sjećanja na zločin koji je crnim slovima zapisan u svijesti sarajevskih Srba.

Na filmu su radili snimatelji, producent, realizator i montažer iz ITC-a Istočno Sarajevo.

Premijera filma je večeras u 21.20 na programu RTRS-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
Snimanje prve "Povorke sjećanja" u Kravici 23. januara Snimanje prve "Povorke sjećanja" u Kravici 23. januara
Plivanje za Časni krst danas i na Željeznici u Trnovu Plivanje za Časni krst danas i na Željeznici u Trnovu
Plivanje za Časni krst sutra i na Željeznici u Trnovu Plivanje za Časni krst sutra i na Željeznici u Trnovu
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Sarajevu
  7h 47m
  0
 • Kažnjeni zbog narušavanja javnog reda i mira na Brusu (FOTO)
  10h 4m
  7
 • Ica Lavica ponovo otputovala u Tursku
  10h 30m
  0
 • Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
  17h 39m
  1
 • U Palama obijena vikendica
  15h 24m
  0