Премијера филма "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш"

30.11.2021. 10:37
0
ИЗВОР: Срна

Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ вечерас премијерно приказује документарно-играни филм Гвоздена Шарца "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш" који говори о злочинима такозване Армије БиХ и ХОС-а над Србима из села трновског села Ледићи.

Филм је у основи прича Драгана Васића, који је као дванаестогодишњак једини преживио масакр у врлетима планине Трескавице који су над српским цивилима из села Ледићи починили припадници муслиманско-хрватских снага такозване Армије БиХ и ХОС-а.

Његово свједочење је непроцјењиво. Иако тешко рањен, видио је ко је пуцао на ненаоружане цивиле - дјецу и жене. Чудом је преживио, а то што је остао у животу дугује непријатељском војнику који га је рањеног одвео у ратну болницу на Игману.

У филму говоре и преживјели Срби из Ледића који су из села кренули ка Српском Сарајеву.

Свједочења су снимљена у студију РТРС-а у Информативно-техничком центру /ИТЦ/ Источно Сарајево, на посебно припремљеној сценографији која садржи фотографије 24 убијена српска цивила из Ледића.

Дио кадрова за потребе филма снимљен је камером и дроном у Ледићима који се налазе на подручју федералне општине Трново. Игране сцене које су урађене на основу свједочења Драгана Васића снимљене су на локалитету Трнова и села Тврдимићи.

За те потребе ангажовано је 15 статиста, велику помоћ на снимању пружили су припадници Полицијске управе Источно Сарајево и бројни појединци.

Злочин над Србима из села Ледићи који се догодио почетком јуна 1992. године до данас није судски процесуиран. Најмлађа жртва био је осамнаестомјесечни Милун Тешановић, а најстарија деведесетдвогодишња Иконија Васић.

Убијена су дјеца Данијела Тешановић, Драгомир Тешановић и Слађана Секуловић.

Аутор филма, новинар РТРС-а Гвозден Шарац раније је рекао да је професионална, људска и морална обавеза да се у овом формату, снимањем документарног филма сачувају сјећања на злочин који је црним словима записан у свијести сарајевских Срба.

На филму су радили сниматељи, продуцент, реализатор и монтажер из ИТЦ-а Источно Сарајево.

Премијера филма је вечерас у 21.20 на програму РТРС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Опљачкана кућа у Трнову Опљачкана кућа у Трнову
Трново: Парастос за 130 погинулих бораца и 101 цивила Трново: Парастос за 130 погинулих бораца и 101 цивила
Потписани уговори за стипендирање студената у Трнову Потписани уговори за стипендирање студената у Трнову
Најчитаније
 • Пјесма о дјевојчици Вели - цвијећем дочекала црногорску војску и због тога убијена (ФОТО)
  4h 5m
  1
 • Неустрашиви машиновођа Војин Никитовић
  12h 48m
  0
 • Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
  10h 27m
  4
 • Хапшење због спида у Источној Илиџи
  11h 38m
  0
 • Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
  8h 53m
  1