Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta"

12.02.2024. 13:11
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održan je veliki protestni opštenarodni skup sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da zabrani odluku Prištine o zabrani dinara, i ukazano da su Srbi na KiM obespravljeni i bez normalnih uslova za život.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije na glavnom šetalištu u blizini Trga braće Milić, a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni su nosili zastave Srbije i transparente "UN USA 1244 HELP", "Evropo, otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", "Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?", "Nećete nas proterati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa reči na dela!", "Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lekova!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!", i druge.

Dragiša Milović iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veliki veličanstveni skup prilika da se izrazi nezadovoljstvo sa jednostranim potezom da se ukine dinar.

On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da prijeti opstanku srpskog naroda na KiM.

- Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari, bolesni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na lečenje - rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsjetio da Srbija ima pravo da finansira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. i 2015. godine.

- To su temelji ZSO, ali nažalost ta zajednica koja je trebalo da bude formirana prije 11 godina Priština ne želi da je formira, a Brisel ćuti. Naša sanitetska vozila su prošle godine više od 400 puta zaustavljana, zabranjena nam je vakcinacija, upadali su u KBC i pretresali i pacijente i zaposlene. Ovo je prilika da kažemo da se ne slažemo sa jednostranim potezima Kurtija kojima usložnjava situaciju na severu - rekao je Milović i naglasio da je i na nedavno održanoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN 13 od 15 zemalja članica zaključilo da je Kurti taj koji pravi probleme.

 
Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    10h 49m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 45m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 14m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    9h 49m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 42m
    0