Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта"

12.02.2024. 13:11
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У сјеверном дијелу Косовске Митровице одржан је велики протестни општенародни скуп са кога су грађани позвали међународну заједницу да забрани одлуку Приштине о забрани динара, и указано да су Срби на КиМ обесправљени и без нормалних услова за живот.

Скуп је почео интонирањем химне Србије на главном шеталишту у близини Трга браће Милић, а присутно је било неколико хиљада грађана из свих дијелова Косова и Метохије од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, Севера КиМ.

Присутни су носили заставе Србије и транспаренте "УН УСА 1244 ХЕЛП", "Европо, отвори очи", "Без социјалних примања нећемо имати ни за храну", "Ово је окупација". "Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију", "Курти, зашто нам децу у вртићу остављаш без млека?", "Нећете нас протерати са наших огњишта!", "Курти нам забрањује плате и пензије!", "Од чега да купимо лекове кад нам динар узимате?", "Нека амбасадори пређу са речи на дела!", "Европо, догорело до ноката, зауздајте пиромана!", "Болнице ће нам остати без лекова!", "За Куртијеву 'демократију' не дам ни пет пара!", "И Немањићи су ковали динаре!", и друге.

Драгиша Миловић из Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици рекао је да овај велики величанствени скуп прилика да се изрази незадовољство са једностраним потезом да се укине динар.

Он је истакао да је та одлука директно уперена према српском народу и да пријети опстанку српског народа на КиМ.

- Она има за циљ укидање српских институција. Уперена је и против мањинских заједница које овде живе. Све се ово дешава пред лицем међународне заједнице. После 25 година ево прилике да свету, Европи кажемо да смо ми Срби грађани другог реда, да нам се газе основна људска права и да нам прети егзодус. Овом сулудом одлуком биће погођени најрањивији, стари, болесни, пензионери, социјално угрожени, студенти, али и здравствени радници. Питање је како ћемо снабдевати болнице лековима, куповати храну за пацијенте. У њој се лече Срби, Бошњаци, Роми. Ако одлука остане на снази биће им ускраћено право на лечење - рекао је он.

Истовремено, он је позвао оне који одлучују, амбасадоре Квинте да забране одлуку и подсјетио да Србија има право да финансира своје грађане што је договорено Бриселским споразумом 2013. и 2015. године.

- То су темељи ЗСО, али нажалост та заједница која је требало да буде формирана прије 11 година Приштина не жели да је формира, а Брисел ћути. Наша санитетска возила су прошле године више од 400 пута заустављана, забрањена нам је вакцинација, упадали су у КБЦ и претресали и пацијенте и запослене. Ово је прилика да кажемо да се не слажемо са једностраним потезима Куртија којима усложњава ситуацију на северу - рекао је Миловић и нагласио да је и на недавно одржаној сједници Савјета безбједности УН 13 од 15 земаља чланица закључило да је Курти тај који прави проблеме.

 
Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 5m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 19m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 36m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 11m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 26m
    0