Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine

22.03.2024. 15:20
0
IZVOR: srna.rs

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je u Foči predstavio studijske programe svojih 15 fakulteta i dvije akademije srednjoškolcima iz regija istočna i Stara Hercegovina.

Univerzitet, čije su organizacione jedinice smješetene u devet lokalnih zajednica, od Trebinja do Brčkog, nudi 55 studijskih programa na prvom ciklusu studija.

Uz 48 studijskih programa na srpskom jeziku, ovaj univerzitet ima i sedam studijskih programa na stranim jezicima, tačnije na engleskom jeziku medicinu, stomatologiju, tri studijska programa Elektrotehničkog i jedan program na Tehnološkom fakultetu, te na ruskom jeziku studijski program Muzičke akademije.

Učenici od Trebinja do Višegrada mogli su da saznaju koje su sve prednosti studiranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Anđela Ivanović iz Foče i Anastasija Pajić iz Trebinja kažu da ih najviše zanima medicina i da sebe u budućnosti vide kao ljekare, dok Fočak Stefan Vuković misli da će se opredijeliti za glumu.

Ognjen Bošković iz Gacka dvoumi se između teologije i filozofije, ističući da Univerzitet u Istočnom Sarajevu pruža velike mogućnosti.

Student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči Frančesko Torkia iz Italije, tačnije sa Sicilije, budućim studentima je poručio da se neće pokajati ako odaberu neki od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Medicinski fakultet u Foči je odličan, profesori su sjajni... Administracija i isto tako Foča je dobra. Kada sam tek došao ovdje, mislio sam mali je grad, da ćemo možda imati nekih problema, ali je stvarno prelijepo, dobri su ljudi, koji su uvijek spremni i zainteresovani da upoznaju nas strane studente - rekao je Torkia.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je veliko interesovanje srednjoškolaca za Dan otvorenih vrata dobar znak da bi se dosta njih moglo odlučiti za neki od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj koji pružaju veoma kvalitetno obrazovanje.

- Mi smo u posljednjih nekoliko godina uspjeli zadržati da ne dođe do pada interesovanja za studiranje na našem univerzitetu. Nije to drastično veliki broj, ali se u svakom slučaju broj djece koja studiraju na našem univerzitetu povećava. Uz pomoć Vlade Srpske, činimo sve da se uslovi za studiranje poboljšaju i oni su u posljednjih nekoliko godina veoma dobri, prije svega, mislim na studentski standard, ali i na infrastrukturna ulaganja - rekao je Kulić.

Rektor je pozvao đake koji završavaju srednje škole da, prije svega, upisuju univerzitete u Republici Srpskoj, što je, kako je naveo, jedna vrsta lojalnosti, poštovanja i društvene odgovornosti prema Republici Srpskoj i onima koji su je stvarali.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu znanje trenutno stiče oko 9.000 studenata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    12h 48m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 2m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 19m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    12h 54m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 9m
    0