Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi"

27.03.2024. 17:12
2
IZVOR: rtrs.tv

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2023. godinu pripala je romanu "Maša i medvedi" Vesne Kapor, a ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu profesor Igor Simanović, Momčilo Golijanin i Goran Šaula.

U obrazloženju žirija piše da je roman Vesne Kapor snažno uronjen u svakodnevicu čovjeka 21. vijeka, svedenu na bespogovorno služenje materijalnom, gdje konzumerizam postaje ključni princip savremene egzistencije, a kulturni establišment često određen mediokritetima koji kulturu svode na identičan princip funkcionisanja.

- Takvoj realnosti knjuževnica suprotstavlja jedinog mogućeg i jedinog pravog junaka romana - Knjigu. Kompletan romaneskni okvir, u kome se prepliću fikcija i stvarnost, gdje se udvajaju pisac i književni lik, gdje se donosi priča o knjizi i nastanku/objavljivanju knjige i hrabro progovara o nekim ključnim problemima sa kojima se stvaralac suočava u svojevrsnom kafkijansko/orvelovskom svijetu, gdje čitalac može da sagleda i one fine, teško uhvatljive i nevidljive procese koji se odvijaju u umjetniku dok djelo sazrijeva i oblikuje se u njegovoj svijesti - samo su brojne manifestacije bogatog konteksta koji Knjiga u sebe uključuje - pojašnjeno je u obrazloženju žirija.

Dalje navode da fascinira način na koji Vesna Kapor uspijeva da održi na okupu sve ove raznorodne tokove koji se prepoznaju u tekstu, i da ih uključi u jedno jedinstveno tkivo Knjige koja se ispisuje, a čemu čitalac direktno svjedoči.

- Poseban kvalitet romana "Maša i medvedi" upravo treba prepoznati u beskompromisnom odgovoru koji autorka nudi kroz putovanje i potragu za Knjigom, a koji je iskazan u suštini onog prometejskog duha sadržanog u nužnosti pobune i nemirenja sa iskrivljenjima stvarnosti koja nam se pokušavaju nametnuti kao jedina moguća. Na trenutke sirovo, spuštenog garda, Vesna Kapor nam baca u lice ta iskrivljenja i insistira na odgovoru - objasnio je žiri.

Roman Vesne Kapor, kako zaključuje žiri, bogato je, razigrano štivo, koje propituje žanrovske mogućnosti savremenog romana, ali i koje nesumnjivo predstavlja trijumf Knjige, čemu svjedoče i završne riječi: "Kroz reči se svet rađa i traje. Riječi su naše kuće i naš život. Riječima tvorimo i oblikujemo; pamtimo; obećavamo, verujemo, varamo, kajemo se... Kroz njih biva i što je u stvarnosti nemoguće".

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Maja 27.03.2024. 23:30
    Ma štela neka
  • Generic placeholder image
    Saša 27.03.2024. 23:24
    A zašto ekavica,odakle je ova?Kapori su iz Nevesinja cini mi se?
Povezane vijesti
Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“ Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“
Raspisan konkurs za nagradu „Vladimir Nastić“ Raspisan konkurs za nagradu „Vladimir Nastić“
Nedeljko Simanić dobitnik ovogodišnje "Čučkove knjige" Nedeljko Simanić dobitnik ovogodišnje "Čučkove knjige"
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 16m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 27m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 53m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 58m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    4h 7m
    0