Весни Капор награда за роман "Маша и медведи"

27.03.2024. 17:12
2
ИЗВОР: rtrs.tv

Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2023. годину припала је роману "Маша и медведи" Весне Капор, а ову одлуку донио је жири који је радио у саставу професор Игор Симановић, Момчило Голијанин и Горан Шаула.

У образложењу жирија пише да је роман Весне Капор снажно уроњен у свакодневицу човјека 21. вијека, сведену на беспоговорно служење материјалном, гдје конзумеризам постаје кључни принцип савремене егзистенције, а културни естаблишмент често одређен медиокритетима који културу своде на идентичан принцип функционисања.

- Таквој реалности књужевница супротставља јединог могућег и јединог правог јунака романа - Књигу. Комплетан романескни оквир, у коме се преплићу фикција и стварност, гдје се удвајају писац и књижевни лик, гдје се доноси прича о књизи и настанку/објављивању књиге и храбро проговара о неким кључним проблемима са којима се стваралац суочава у својеврсном кафкијанско/орвеловском свијету, гдје читалац може да сагледа и оне фине, тешко ухватљиве и невидљиве процесе који се одвијају у умјетнику док дјело сазријева и обликује се у његовој свијести - само су бројне манифестације богатог контекста који Књига у себе укључује - појашњено је у образложењу жирија.

Даље наводе да фасцинира начин на који Весна Капор успијева да одржи на окупу све ове разнородне токове који се препознају у тексту, и да их укључи у једно јединствено ткиво Књиге која се исписује, а чему читалац директно свједочи.

- Посебан квалитет романа "Маша и медведи" управо треба препознати у бескомпромисном одговору који ауторка нуди кроз путовање и потрагу за Књигом, а који је исказан у суштини оног прометејског духа садржаног у нужности побуне и немирења са искривљењима стварности која нам се покушавају наметнути као једина могућа. На тренутке сирово, спуштеног гарда, Весна Капор нам баца у лице та искривљења и инсистира на одговору - објаснио је жири.

Роман Весне Капор, како закључује жири, богато је, разиграно штиво, које пропитује жанровске могућности савременог романа, али и које несумњиво представља тријумф Књиге, чему свједоче и завршне ријечи: "Кроз речи се свет рађа и траје. Ријечи су наше куће и наш живот. Ријечима творимо и обликујемо; памтимо; обећавамо, верујемо, варамо, кајемо се... Кроз њих бива и што је у стварности немогуће".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Maja 27.03.2024. 23:30
    Ma štela neka
  • Generic placeholder image
    Saša 27.03.2024. 23:24
    A zašto ekavica,odakle je ova?Kapori su iz Nevesinja cini mi se?
Повезане вијести
Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“ Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“
Расписан конкурс за награду „Владимир Настић“ Расписан конкурс за награду „Владимир Настић“
Недељко Симанић добитник овогодишње "Чучкове књиге" Недељко Симанић добитник овогодишње "Чучкове књиге"
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 17m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 54m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 47m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 53m
    1