Vikić tvrdi da nije vidio zarobljene vojnike u Domu policije

09.07.2021. 18:56
0
IZVOR: SRNA

 U nastavku suđenja bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, Vikić je izjavio da nije vidio zarobljene vojnike u holu Doma policije.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tužilaštva BiH Vikić je danas, svjedočeći u svoju korist, rekao da ga je o dovođenju zarobljenika, s vrata njegove kancelarije, obavijestio Mišo Žmiro /Davor Matić/, koji je dovezao zarobljenike iz Policijske stanice Novi Grad.

- Rekao sam mu da ih odvede iz Doma, a pet minuta nakon toga čuo se rafal. Izletio sam napolje, niko nije znao šta se dešava. Pomislio sam da je upala neka grupa kriminalaca koji su tada harali po gradu. Ne mogu tvrditi ko me obavijestio šta se desilo-  rekao je Vikić.

Tokom ispitivanja Vikić je rekao da Žmiro nije mogao sam da dovede osam ljudi, da je s njim moralo biti bar još četiri ili pet pomagača, te da su oni koji su im rekli da ih dovedu u Dom policije odgovorni za ubistvo vojnika.

On je rekao da pripadnici njegove jedinice nisu obezbijedili lice mjesta nakon ubistva u Velikom parku, jer nije imao naredbu pretpostavljenog.

Po okončanju ispitivanja tužioca Vesne Ilić, Vikić je odgovarao na pitanja branioca pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušine Nikice Gržića kao i samog optuženog.

Odgovarajući na tvrdnju Pušine, da je on morao obezbijediti lice mjesta, Vikić je rekao da svaki angažman specijalne policije mora odobriti ministar unutrašnjih poslova ili njegov pomoćnik, koji su mu bili nadređeni.

Vikić je rekao da je 99,99 odsto službenih kontakata imao s pomoćnikom ministra i ponovio da je Pušinu obavijestio o ubistvu u Velikom parku.

Pušina je tokom ispitivanja negirao da je bio nadređen specijalnoj policiji, navodeći da su neki Vikićevi navodi netačni, te da minimizira određene pravilnike i akte o radu.

- Nije se ministar puno ni pitao, nego ste se vi pitali. Gledali ste da ga što prije otpremite-  rekao je Vikić tokom ispitvanja u vezi sa naredbom za izmještanje specijalne policije iz Krtelja.

Vikić je naveo da je stražar u Domu policije morao napraviti službenu zabilješku o dovođenju grupe zarobljenika, ali da je dokumentacija uništena i da o tome treba pitati onoga koji je došao poslije njega.

Pušinu je interesovalo i zbog čega Vikić nije uhapsio Nedžada Herendu ako je saznao da je on počinilac ubistava. Vikić je na to pitao Pušinu da mu navede jednu situaciju gdje je on pokrenuo specijalnu policiju bez naredbe pretpostavljenog.

Pušina je rekao da za to ne treba naredba jer je službeno lice, te da su čak i obični građani po zakonu imali pravo da zadrže počinioca krivičnog djela.

Vikić je naglasio da je Pušinu obavijestio da je Herenda počinilac, a da je Pušina na to rekao: - - Neka ih je pobio. Pa i oni su pobili 100 ljudi u Kasindolu i srušili džamiju- istakao je on.

Pušina je rekao da to nije tačno i da 22. aprila, kada su ubijeni zarobljenici, nije ni bilo ubistava na području Ilidže.

Vikić je dodao i da ne zna ko je oprao cestu nakon ubistva zarobljenika. Ponovio je da je odbio naredbu Pušine da ukloni tijela ubijenih, jer je znao da je prikrivanje i uklanjanje tragova krivično djelo.

Odbrana Vikića uložila je set materijalnih dokaza, među kojima i snimak intervjua Jusufa Prazine u kojem se predstavlja kao "komandant specijalne jedinice Armije BiH i član Glavnog štaba".

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Nastavak suđenja je u petak, 16. jula.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Počast ubijenim pripadnicima JNA u Velikom parku Počast ubijenim pripadnicima JNA u Velikom parku
"Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri "Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    9h 48m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    9h 54m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    9h 52m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    8h 43m
    0
  • Zatvorena likovna kolonija mladih talenata
    23h 10m
    0