Više saobraćajnih nezgoda, manje poginulih lica

16.10.2024. 10:50
0
IZVOR: srna.rs

Na putevima Republike Srpske u devet mjeseci ove godine evidentirano je za oko pet odsto više saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu prošle, ali je manje poginulih lica, izjavila je Srni načelnik Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za odnose s javnošću Mirna Miljanović.

U periodu januar-septembar evidentirano je 8.150 saobraćajnih nezgoda, a 70 lica je poginulo, što je za deset lica manje nego u istom periodu lani.

- Zbog počinjenih prekršaja iz saobraćaja je isključen 15.581 vozač, što je za osam odsto manje. Najviše vozača, odnosno oko 83 odsto, isključeno je zbog vožnje pod dejstvom alkohola - rekla je Miljanovićeva.

U odnosu na isti period 2023. godine, smanjen je broj isključenih pijanih vozača za oko devet odsto, a u porastu je broj isključenih vozača pod dejstvom opijata za 72,7 odsto /isključeno je 209 vozača/.

Iz saobraćaja je isključeno 3.291 vozilo, što je više za 14,3 odsto u odnosu na isti period lani.

- Najviše vozila, 35 odsto, isključeno je zbog tehničke neispravnosti vozila. Broj takvih vozila je u porastu za oko 20 odsto - navela je Miljanovićeva.

Za oko osam odsto je veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici bili nepoznati, odnosno 658 nezgoda.

Od tog broja 31 saobraćajna nezgoda je sa lakše povrijeđenim licima i 621 u kojima je pričinjena samo materijalna šteta.

Miljanovićeva je dodala da je u cilju unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja, te postizanja prevencije i sprečavanja prekršaja koji imaju oblik težih posljedica, policija Srpske u prvih šest mjeseci ove godine privremeno oduzela 53 vozila od lica koji su višestruki povratnici u činjenju prekršaja.

- Jedan od rekordera je lice iz Prijedora kojem je policija privremeno oduzela vozilo zbog prekršaja u saobraćaju, a za kojeg je uvidom u Registar novčanih kazni utvrđeno da duguje čak 53.400 KM - rekla je Miljanovićeva.

Prošle godine službenici MUP-a su po tom osnovu privremeno oduzeli 152 vozila od višestrukih izvršilaca prekršaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srpskoj rođene 22 bebe U Srpskoj rođene 22 bebe
Cijena najtraženijeg gatačkog kajmaka ide i do 40 KM po kilogramu Cijena najtraženijeg gatačkog kajmaka ide i do 40 KM po kilogramu
Prosječna septembarska plata u Republici Srpskoj 1.412 KM Prosječna septembarska plata u Republici Srpskoj 1.412 KM
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    23h 54m
    8
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    17h 35m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    19h 12m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    18h 6m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    22h 28m
    0