Višković: „Srpska nije prezadužena“

23.11.2022. 12:29
2
IZVOR: srna.rs

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska nije prezadužena i da se Vlada i po tom pitanju ponaša odgovorno.

Višković je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je 2018. godine, kada je preuzeo Vladu Republike Srpske, ukupni dug Srpske bio 48 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da je taj procenat danas 43 odsto, kao i da je javni dug u momentu preuzimanja Vlade bio 37 odsto, a sada 34 odsto.

On kaže da Republika Srpska ima komociju po pitanju zaduženja da ne prekorači definisana prekoračenja po pravilima iz Mastrihta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li dolazi milijarda KM dugova na naplatu, Višković je istakao da su i do sada dolazili milioni i milijarde koje je Srpska uredno servisirala i iz perioda kada sadašnja politička opcija nije bila na vlasti.

Ističući da Vlada Republike Srpske radi sve u skladu sa zakonom kao odgovorna vlast, on je naveo da upravo tako ulazi i u kratkoročna zaduženja.

– Republika Srpska je ovu godinu mogla završiti da se ne zaduži nijednu jedinu KM, da bude zaduženje nula. U tom slučaju nije moglo biti rasta plata i penzija, socijalnih davanja i ostalog – naglašava Višković.

Višković kaže da se Vlada Republike Srpske, zajedno sa onim koji daju podršku ovoj vlasti, godišnje u korist realnog sektora odriče 415 miliona KM, u šta nije uračunata cijena električne energije.

On navodi i da Brčko distrikt godišnje profitira 100 miliona KM, uzimajući električnu energiju od Republike Srpske, a da FBiH neće uopšte da im se javi na tender.

– Razgovaraćemo i sa rukovodstvom Brčko distrikta. Zašto bismo bili sponzori bilo koga? Hoćemo i dalje da budemo korektni, ali ima tamo supervizora koji se predstavljaju da su sve, pa platite u ime tih građana. Neće građani Brčko distrikta biti oštećeni, ali želimo da ono što je profit Srpske to bude plaćeno – kaže Višković.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Merc 23.11.2022. 19:50
  Zašto ne isplatiš po 1000km nezaposlenoj djeci poginulih boraca, obećo si jadu jedan i tu kategoriju blatite samo da bi uzeli koji glas,,,,ima boga
 • Generic placeholder image
  Srecko 23.11.2022. 14:54
  Osmjeh ovog nesrecnika govori vise od hiljadu rijeci, inace neprimjerena slika u kontekstu izjave.
  Mislim da smo dotakli dno ako nam ovakvi ne pokazu da se moze jos nize.

Povezane vijesti
Otežan saobraćaj na nekoliko dionica zbog snijega i poledice Otežan saobraćaj na nekoliko dionica zbog snijega i poledice
Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj
Spasioci iz Srpske stigli u razoreni Kahranmanmaraš Spasioci iz Srpske stigli u razoreni Kahranmanmaraš
Najčitanije
 • Lica zatečena u konzumiranju opojne droge u stanu u Istočnoj Ilidži
  12h 34m
  2
 • Banjalučani i Sokočanin vozili drogirani po Banjaluci
  11h 3m
  2
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  9h 11m
  1
 • Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?
  14h 37m
  4
 • Uhapšeni u akciji "Met" predati tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo
  13h 13m
  0