Вишковић: „Српска није презадужена“

23.11.2022. 12:29
2
ИЗВОР: srna.rs

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Српска није презадужена и да се Влада и по том питању понаша одговорно.

Вишковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је 2018. године, када је преузео Владу Републике Српске, укупни дуг Српске био 48 одсто бруто домаћег производа (БДП), а да је тај проценат данас 43 одсто, као и да је јавни дуг у моменту преузимања Владе био 37 одсто, а сада 34 одсто.

Он каже да Република Српска има комоцију по питању задужења да не прекорачи дефинисана прекорачења по правилима из Мастрихта.

Одговарајући на новинарско питање да ли долази милијарда КМ дугова на наплату, Вишковић је истакао да су и до сада долазили милиони и милијарде које је Српска уредно сервисирала и из периода када садашња политичка опција није била на власти.

Истичући да Влада Републике Српске ради све у складу са законом као одговорна власт, он је навео да управо тако улази и у краткорочна задужења.

– Република Српска је ову годину могла завршити да се не задужи ниједну једину КМ, да буде задужење нула. У том случају није могло бити раста плата и пензија, социјалних давања и осталог – наглашава Вишковић.

Вишковић каже да се Влада Републике Српске, заједно са оним који дају подршку овој власти, годишње у корист реалног сектора одриче 415 милиона КМ, у шта није урачуната цијена електричне енергије.

Он наводи и да Брчко дистрикт годишње профитира 100 милиона КМ, узимајући електричну енергију од Републике Српске, а да ФБиХ неће уопште да им се јави на тендер.

– Разговараћемо и са руководством Брчко дистрикта. Зашто бисмо били спонзори било кога? Хоћемо и даље да будемо коректни, али има тамо супервизора који се представљају да су све, па платите у име тих грађана. Неће грађани Брчко дистрикта бити оштећени, али желимо да оно што је профит Српске то буде плаћено – каже Вишковић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Merc 23.11.2022. 19:50
    Zašto ne isplatiš po 1000km nezaposlenoj djeci poginulih boraca, obećo si jadu jedan i tu kategoriju blatite samo da bi uzeli koji glas,,,,има бога
  • Generic placeholder image
    Srecko 23.11.2022. 14:54
    Osmjeh ovog nesrecnika govori vise od hiljadu rijeci, inace neprimjerena slika u kontekstu izjave.
    Mislim da smo dotakli dno ako nam ovakvi ne pokazu da se moze jos nize.

Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 6m
    0