Visoki Dečani - putokaz Srbima

19.02.2020. 11:00
0
IZVOR: Srna

Manastir Visoki Dečani jedna je od četiri srpske svetinje koje su pod zaštitom Uneska.

Svetinju je počeo graditi kralj Stefan Dečanski, a završio njegov sin car Dušan od 1327. do 1335. godine. Ovaj manastir je jedna od najstarijih, najočuvanijih i najvećih zadužbina Nemanjića, uz manastir Gračanicu, Pećku patrijašriju i Bogorodicu Ljevišku.

-Manastir je živa riznica našeg duhovnog, kuturnog i narodnog identiteta i vekovima je bio `usidreno sidro`, koje je okupljalo naš narod, držalo u veri i tradiciji, da ne izgubi svoje ime- navodi iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić.

Slika

Dečani to čine i danas, napominje iguman Sava i ističe da manastir Srbe podsjeća na ono što su bili, što jesu i što će biti.

-Samo ujedinjeni u svetosavskom duhu, onom koji su nam ostavili Sveti kralj i naši sveti preci, možemo se očuvati kao narod- smatra arhimandrit Sava Janjić.

Podsjećajući da je manastir prolazio kroz teška vremena i uvijek "s verom u Boga" opstajao i nastavljao da služi narodu, arhimandrit Sava napominje da je srpski narod uvijek, kad god se gubila nada u Boga, imao teške padove i propadanja.

-Nadamo se da ćemo prebroditi i ove današnje teškoće, zajedno u solidanosti koju pokazujemo sa braćom i sestrama u Crnoj Gori jer gde god `telo strada - svi smo jedno`- ističe iguman Visokih Dečana.

Navodeći da je manastir od ulaska mirovne misije UN na Kosovo i Metohiju 1999. godine u više navrata bio meta albanskih ekstremista, on napominje da je "sreća što svetinja nije paljena i što je danas sjajnija nego ikada".

Iguman Sava naglašava da Dečani, Ljeviška, Patrijaršija i Gračanica sijaju kao putokazi za budućnost.

Više stilova je primijenjeno tokom gradnje manastira, i gotika, i romanika, a krasi ga tradicionalno srpsko-vizantijsko slikarstvo.

-Romanički uticaj na naše kraljevske zadužbine prati se još od gradnje Studenice i zato taj svojevrsni zapadnjački spoljni izgled i unutrašnja istočna duša pokazuju-trasiraju sudbinu našeg naroda koji živi na razmeđi Istoka i Zapada, u dubini čuvajući svetosavsku pravoslavnu dušu- kaže iguman Sava.

Bratstvo manastira šalje živu poruku koju svojim životom svakodnevno projavljuje i pokazuje, a to je da se ostane i opstane na Kosovu i Metohiji.

-Ne prodajimo naša imanja, ne odlazimo sa zemlje koja je vekovima Srbima bila rodna gruda. Držimo se naše pravoslavne vere, jedinstva i sloge, jer jedino sjedinjeni kao narod možemo da ostanemo i opstanemo, bez obzira šta nam moćnici ovog sveta dodeljivali i kako se razvija opšta politička situacija- apeluje arhimandrit Sava.

On ukazuje da je Kosovo i Metohija bilo, jeste i biće duhovno biće srpskog naroda. "Kao što su i zidovi manastira videli brojna stradanja, ali su dočekali da sijaju nikad sjajnije no danas", ističe iguman Visokih Dečana.

-Tako će biti i sa našim narodom, ukoliko imamo vjeru, nadu i ukoliko smo sjedinjeni i složni- poručuje otac Sava. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    9h 8m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    18h 0m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    11h 51m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    15h 36m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    6h 43m
    4