Високи Дечани - путоказ Србима

19.02.2020. 11:00
0
ИЗВОР: Srna

Манастир Високи Дечани једна је од четири српске светиње које су под заштитом Унеска.

Светињу је почео градити краљ Стефан Дечански, а завршио његов син цар Душан од 1327. до 1335. године. Овај манастир је једна од најстаријих, најочуванијих и највећих задужбина Немањића, уз манастир Грачаницу, Пећку патријашрију и Богородицу Љевишку.

-Манастир је жива ризница нашег духовног, кутурног и народног идентитета и вековима је био `усидрено сидро`, које је окупљало наш народ, држало у вери и традицији, да не изгуби своје име- наводи игуман манастира, архимандрит Сава Јањић.

Слика

Дечани то чине и данас, напомиње игуман Сава и истиче да манастир Србе подсјећа на оно што су били, што јесу и што ће бити.

-Само уједињени у светосавском духу, оном који су нам оставили Свети краљ и наши свети преци, можемо се очувати као народ- сматра архимандрит Сава Јањић.

Подсјећајући да је манастир пролазио кроз тешка времена и увијек "с вером у Бога" опстајао и настављао да служи народу, архимандрит Сава напомиње да је српски народ увијек, кад год се губила нада у Бога, имао тешке падове и пропадања.

-Надамо се да ћемо пребродити и ове данашње тешкоће, заједно у солиданости коју показујемо са браћом и сестрама у Црној Гори јер где год `тело страда - сви смо једно`- истиче игуман Високих Дечана.

Наводећи да је манастир од уласка мировне мисије УН на Косово и Метохију 1999. године у више наврата био мета албанских екстремиста, он напомиње да је "срећа што светиња није паљена и што је данас сјајнија него икада".

Игуман Сава наглашава да Дечани, Љевишка, Патријаршија и Грачаница сијају као путокази за будућност.

Више стилова је примијењено током градње манастира, и готика, и романика, а краси га традиционално српско-византијско сликарство.

-Романички утицај на наше краљевске задужбине прати се још од градње Студенице и зато тај својеврсни западњачки спољни изглед и унутрашња источна душа показују-трасирају судбину нашег народа који живи на размеђи Истока и Запада, у дубини чувајући светосавску православну душу- каже игуман Сава.

Братство манастира шаље живу поруку коју својим животом свакодневно пројављује и показује, а то је да се остане и опстане на Косову и Метохији.

-Не продајимо наша имања, не одлазимо са земље која је вековима Србима била родна груда. Држимо се наше православне вере, јединства и слоге, јер једино сједињени као народ можемо да останемо и опстанемо, без обзира шта нам моћници овог света додељивали и како се развија општа политичка ситуација- апелује архимандрит Сава.

Он указује да је Косово и Метохија било, јесте и биће духовно биће српског народа. "Као што су и зидови манастира видели бројна страдања, али су дочекали да сијају никад сјајније но данас", истиче игуман Високих Дечана.

-Тако ће бити и са нашим народом, уколико имамо вјеру, наду и уколико смо сједињени и сложни- поручује отац Сава. 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 47m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 34m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 15m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 45m
    0