Vjerni narod pod Motajicom nije zaboravio svog paroha

22.11.2023. 09:08
0
IZVOR: glassrpske.com

Sedam i po decenija nakon smrti sveštenika Miladina Petrovića, koji je službovao u lepeničkoj parohiji u Srpcu, mještani ovog kraja, na inicijativu paroha Nenada Đurića, odlučili su da mu podignu spomen-obilježje.

Petrović je stradao u tragičnim okolnostima 1947. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 21. jula 1999. godine.

Paroh lepenički Nenad Đurić kaže da su ove aktivnosti u toku već godinu, a prikupljena su znatna sredstva od vjernika iz podmotajičkih sela i dijaspore.

 - Uz pomoć brojnih priložnika i članova crkvenog odbora uskoro ćemo ozvaničiti završetak radova osveštanjem krsta i spomenika našem nekadašnjem parohu koji je to svojom vjerom i djelovanjem zaslužio, a koji je mučenički stradao u zaseoku Stojkovića Rijeka u Lepenici - kaže Đurić.

Dodaje da je otac Miladin Petrović rođen 1909. godine u Banjaluci, a za paroha lepeničkog je postavljen 1934. gdje je službovao do smrti.

- Tri godine je proveo u Srbiji, nakon što su ga prognale ustaše. Vratio se 1944. godine kako bi došao da pomogne svom narodu u borbi za oslobođenje, a zatim stradao od ruke bezbožnika. Nakon ekshumacije i opijela, koje je služeno kod lepeničke crkve, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u zajedničku grobnicu pored sveštenika ove parohije Petra Đorđevića i od tada do danas nije mu bilo postavljeno nadgrobno znamenje - kaže Đurić.

On je pohvalio vjernike ovog kraja, za koje kaže da su veoma privrženi crkvi, a naročito mladi koji su ovih dana prisustvovali času vjeronauke u mjesnom hramu Svetog proroka Ilije.

Đurić kaže da je, osim 12 učenika petog razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Sitneša, predavanje slušalo oko 50 parohijana koji su željeli da prošire svoja saznanja o pravoslavnoj vjeri, a zatim su svi zajedno učestvovali u večernjem bogosluženju.

- Odlučili smo da učenici dođu u sveti hram kako bi lakše shvatili temu i upoznali ih sa svetim sasudama, odeždama i bogoslužbenim knjigama. Time smo zainteresovali i starije mještane koji su često tražili da održim jednu ovakvu edukaciju. Planiram da uključim više predavača, što će biti veoma korisno za sve parohijane, posebno za one koji nisu imali časove vjeronauke u školi - rekao je Đurić.

Zahvaljujući dobrovoljnom učešću i prilozima vjernika ove godine je uređena porta i unutrašnjost hrama, a u toku je prikupljanje donacija za pakete koji će biti uručeni tokom nikoljdanskih i božićnih praznika.

- Lani smo podijelili 12 paketa pomoći i tri pečenice za Božić. Trudimo se da obiđemo stare i nemoćne, ali i sve druge koji su u stanju socijalnih potreba i to činimo najmanje dva puta godišnje, pred Vaskrs i Božić, ali i u onim situacijama kada je nekome od naših parohijana hitno potrebna pomoć - istakao je Đurić.

Najstariji hram

Hram Svetog proroka Ilije u lepeničkoj parohiji je najstariji hram na području Srpca i zahvaljujući vjernom narodu nisu zaboravljene sve nedaće kroz koje je ova svetinja prolazila. Sagrađen je 1856. godine, a Turci su ga porušili i spalili dvije decenije kasnije. Obnovljen je i osveštan prvo 1891, a zatim i 2004. godine.

Piše: Dejan Jovičić

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 32m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 0m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 10m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 42m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 15m
    0