Vještak: Zarobljeni Srbi nedozvoljeno angažovani na prvoj liniji

13.07.2022. 18:05
0
IZVOR: srna.rs

Vještak vojne struke Hamza Višća rekao je danas u nastavku iznošenja nalaza na suđenju za zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja, da su zarobljenici iz zone 106. brigade bili angažovani na prvim borbenim linijama, što, kako je istakao, nije dozvoljeno.

Višća je rekao da lica koja se tokom rata nalaze u pritvoru ili izolaciji mogu biti angažovana na radovima, ali ne ako im se život dovodi u opasnost.

On je naveo da je komandant bataljona, kojem je odobreno da angažuje ta lica odgovoran za njihovu bezbjednost.

Višća je na osnovu dokumentacije zaključio da je uglavnom tražen angažman za uređenje prednjih linija, prenosi "Birn".

- Čak se kaže da je toliko opasno da su imali gubitaka u svojim redovima pa traže lica iz izolacije - rekao je Višća.

On je naveo da su zahtjevi upućivani komandi 106. brigade HVO-a, jer su objekti u kojima su bili zarobljenici, bili u njihovoj zoni i da je komanda brigade mogla da odbije takve zahtjeve.

Višći je predočen zahtjev 104. brigade HVO-a iz Šamca iz oktobra 1992. godine, u kojem se traži da angažovana lica ostanu još dva dana na radovima.

Kako je navedeno, dokument je za komandanta potpisao Marko Blažanović.

Vještak je rekao da obavljanje radova nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom ukoliko se obavlja na prvoj liniji.

Njemu je predočen i dokument iz decembra 1992. kojeg je takođe potpisao Blažanović u svojstvu načelnika obavještajne službe, a u kojem se izvještava o sedam ranjenih i tri poginula zarobljenika tokom obavljanja radova.

U dokumentu od 26. oktobra, kojeg je potpisao tadašnji komandant 106. brigade, optuženi Ivo Oršolić, naređuje korištenje svog raspoloživog stanovništva iz izolacije na utvrđivanju linija.

Tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić predočio mu je naredbu Oršolića od sljedećeg dana, u kojoj traži da se svo ljudstvo iz izolacije odmah osigura za rad.

Za zločine u Orašju 1992. i 1993. godine optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Iznošenje nalaza biće nastavljeno 20. jula.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 34m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 32m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 58m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 13m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 52m
    0