Vlada Srpske mijenja obračun naknada za vrijeme porodiljskog odsustva

06.12.2023. 13:50
3
IZVOR: srpskainfo.com

Vlada Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku izmjene Zakona o radu i to u dijelu koji se odnosi na isplati naknada plata za vrijeme porodiljskog odsustva.

Predloženo je da se visina naknade obračunava iz prosjeka zarađene plate u toku posljednjih 18 mjeseci prije početka porodiljskog odsustva. Trenutno je parameter 12 prosječnih plata.

Zatim, predloženo je da ako žena nije ostvarila platu sa svih posljednjih 18 mjeseci, prilikom obračuna prosječne plate za svaki mjesec za koji nije ostvarila platu uzima se iznos najniže plate u Republici. Trenutno ako žena nije primila platu za svih posljednjih 12 mjeseci, naknada plate iznosi u visini plate koju bi ostvarila da je bila na radu.

Odredbe se primjenjuju i na druge, koji imaju pravo na naknadu za vrijeme odsustvovanja  s posla zbog njege i staranja o djetetu.

Izbrisana je odredba po kojoj se naknada usklađuje sa rastom prosječnih plata. Naknadu isplaćuje Javni fond dječije zaštite RS.

Obrazloženje Vlade RS je da predlaže izmjene zbog “zloupotreba prava na refundaciju i vještačkog povećanja plata prije početka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo”.

– Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dovešće do sprečavanja zloupotreba prava na refundaciju i „vještačkog“ povećanja plata prije početka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo za radnice koje nisu ostvarile platu za posljednjih 18 mjeseci, a to se svakako može cijeniti kao mjera koja je od opšteg interesa za Republiku Srpsku – navodi Vlada RS u obrazloženju predloženog zakona.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Mladić 08.12.2023. 18:06
    Mjere ustaškog režima za podsticaj smanjenja prirodnog priraštaja srba
  • Generic placeholder image
    Jelena 07.12.2023. 11:09
    Tako ste hitno trebali uputiti i za Naknadu Roditelj-Njegovatelj a ne mučki da to uzmete djeci i roditeljima ,zato što provode 3 sata u Specijalnim školama(u tretmanu).Pri tom na sva usta i svi mediji su brujali o tome u Decembru prošle godine,pustili ste u Januaru da bi već u Martu napravili izmjenu ili reviziju tog istog zakona i sve ukinuli...Isto tako o tome o obavjestite javnost o tome,i zašto je to tako!?Logično bi bilo,zar ne?
  • Generic placeholder image
    Raso 07.12.2023. 08:57
    Stidite se !
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 58m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 53m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 4m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 19m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    21h 12m
    0