Влада Српске мијења обрачун накнада за вријеме породиљског одсуства

06.12.2023. 13:50
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Влада Републике Српске упутила је у скупштинску процедуру по хитном поступку измјене Закона о раду и то у дијелу који се односи на исплати накнада плата за вријеме породиљског одсуства.

Предложено је да се висина накнаде обрачунава из просјека зарађене плате у току посљедњих 18 мјесеци прије почетка породиљског одсуства. Тренутно је параметер 12 просјечних плата.

Затим, предложено је да ако жена није остварила плату са свих посљедњих 18 мјесеци, приликом обрачуна просјечне плате за сваки мјесец за који није остварила плату узима се износ најниже плате у Републици. Тренутно ако жена није примила плату за свих посљедњих 12 мјесеци, накнада плате износи у висини плате коју би остварила да је била на раду.

Одредбе се примјењују и на друге, који имају право на накнаду за вријеме одсуствовања  с посла због његе и старања о дјетету.

Избрисана је одредба по којој се накнада усклађује са растом просјечних плата. Накнаду исплаћује Јавни фонд дјечије заштите РС.

Образложење Владе РС је да предлаже измјене због “злоупотреба права на рефундацију и вјештачког повећања плата прије почетка коришћења права на породиљско одсуство”.

– Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду довешће до спречавања злоупотреба права на рефундацију и „вјештачког“ повећања плата прије почетка коришћења права на породиљско одсуство за раднице које нису оствариле плату за посљедњих 18 мјесеци, а то се свакако може цијенити као мјера која је од општег интереса за Републику Српску – наводи Влада РС у образложењу предложеног закона.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mladić 08.12.2023. 18:06
    Мjere ustaškog režima za podsticaj smanjenja prirodnog priraštaja srba
  • Generic placeholder image
    Jelena 07.12.2023. 11:09
    Tako ste hitno trebali uputiti i za Naknadu Roditelj-Njegovatelj a ne mučki da to uzmete djeci i roditeljima ,zato što provode 3 sata u Specijalnim školama(u tretmanu).Pri tom na sva usta i svi mediji su brujali o tome u Decembru prošle godine,pustili ste u Januaru da bi već u Martu napravili izmjenu ili reviziju tog istog zakona i sve ukinuli...Isto tako o tome o obavjestite javnost o tome,i zašto je to tako!?Logično bi bilo,zar ne?
  • Generic placeholder image
    Raso 07.12.2023. 08:57
    Stidite se !
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 21m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 5m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 10m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 14m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 41m
    0