Vladan Ćeremidžić - Najbolji bloker u švedskom prvenstvu

31.03.2020. 12:06
1
IZVOR: Katera

Nekadašnji prvotimac paljanskog "Studenta" i reprezentativac BiH Vladan Ćeremidžić iz Mokrog kod Pala već godinama živi u Stokholmu, gdje sa velikim uspjehom nosi dres trenutnog lidera na tabeli švedske "Elitserije", ekipe Solentune.

Otkako se iz Bosne i Hercegovine preselio u Švedsku, Ćeremidžić je ostvario niz značajnih rezultata, a među njima se izdvajaju osvajanje Kupa Švedske ove godine i liderska pozicija u "Elitseriji", koju je trenutno zaustavio korona virus. Takođe, on se proslavio i kao trener juniorske ekipe Solentune, sa kojom je osvojio naslov prvaka Švedske.

Vladan Ćeremidžić je trenutno jedan od najboljih igrača u nacionalnom prvenstvu Švedske, te je tri puta zaredom biran za najboljeg blokera u "Elitseriji".

Slika

 

- Dolazak u Švedsku je bio sasvim slučajan. Prijatelj koji živi u Švedskoj je poslao moj CV nekolicini klubova, a moj trenutni klub me je ubrzo kontaktirao i sve smo se lako dogovorili. U BiH sam radio pet godina na fakultetu i vrlo brzo sam shvatio da kod nas uspjeh nije povezan sa sposobnošću i stručnošću, a Švedska mi je pružila upravo to i zbog toga sam otišao - počinje razgovor za Kateru Ćeremidžić.

Došavši u glavni grad Švedske, Ćeremidžić je prve dvije godine radio kao trener, a nakon toga je pronašao posao u školi i uporedo sa tim igrao odbojku.

- Zadovoljan sam sa svim što sam ostvario za vrijeme provedeno do sada ovdje. Najvažnije je bilo naučiti jezik, a poslije je sve išlo lako. Kao trener sam osvojio zlato na juniorskom prvenstvu Švedske, dok sam sa seniorskom ekipom osvojio Kup ove godine i trenutno smo prvi na tabeli - kaže Ćeremidžić.

Vladan Ćeremidžić je odbojkašku karijeru počeo u OK "Student" iz Pala, klubu koji je svojevremeno ostvario niz odličnih rezultata na bh. odbojkaškoj sceni i važio za jedan od boljih klubova u BiH, a danas ga više nema!

- Profesor fizičkog u Gimnaziji me je, nakon odbojkaškog turnira u školi, pozvao da treniram odbojku i tako sam upoznao profesora Darka Kalajdžića, koji je okupio par momaka iz bivšeg OK "Famos" i nekolicinu mlađih, među kojima sam bio i ja. Tu sam napravio prve odbojkaške korake i tada smo imali veliku želju da napredujemo - ističe Ćeremidžić.

Slika

 

Ćeremidžić se prisjetio velikog uspjeha sa tadašnjim paljanskim prvoligašem i premijerligašem, sa kojim je osvojio titulu šampiona Republike Srpske 2007. godine i dva puta Kup Republike Srpske 2008. i 2009. godine.

 Muška odbojka u Palama danas nije ni približno kao nekad kako su igrali momci iz "Studenta", a Ćeremidžić kaže da mu je žao zbog toga i da je tužno što se premijerligaška odbojka ne igra u dvorani kakva je "Peki".

- Jedva smo čekali da se otvori nova dvorana u Palama, jer smo do tada, godinama igrali premijerligaške utakmice u okolnim mjestima, od Rogatice, Istočnog Sarajeva do Mokrog. Mislim da je potrebno mnogo entuzijazma i stručan tim ljudi, koji bi okupio sponzore i radio sa mladim i talentovanim sportistima, kako bi opet bilo kao nekad - ističe Ćeremidžić.

Nakon što se dokazao u "Studentu", Ćeremidžić iz Pala odlazi u Kakanj, gdje do 2014. godine sa velikim uspjehom nosi dres istoimenog i veoma uspješnog premijerligaša iz tog grada.

- U "Kakanj" sam otišao na poziv predsjednika tog kluba, koji me je zapazio na ranijim utakmicama kada smo igrali protiv njih i ponudio mi je ugovor. Mislim da je to bio veoma važan korak u mojoj karijeri, jer sam tako postao profesionalac i sazreo sam u odbojkaškom smislu - kaže Ćeremidžić.

On ističe da su, pored toga što su iz godine u godinu branili Kup i prvenstvo, igrali i evropske utakmice, što je samo po sebi bilo veliko iskustvo.

- U "Kaknju" sam shvatio razliku između toga šta znači biti profesionalac i igrati odbojku iz zabave. Nije bilo lako vozariti iz Pala u Kakanj i nazad, šest puta sedmično, ali se isplatio trud - dodaje Ćeremidžić.

Prije odlaska u Švedsku, Ćeremidžić je nosio dres i OK "Ilijaš" jednu godinu, a onda počinje njegov život u Stokholmu i karijera na novom, inostranom odbojkaškom tlu od 2015. godine.

- Kvalitet odbojke u Švedskoj je dosta visok, s obzirom da je liga polu-profesionalna i da jedan dio klubova pozajmljuje profesionalce, uglavnom iz SAD, Australije, Kanade i Velike Britanije, dok se ostali klubovi oslanjaju na domaće igrače - kaže Ćeremidžić i dodaje da je zadovoljan trenutnim životom i statusom u Švedskoj.

Ističe da se trudi da ostane fokusiran na planove u bliskoj budućnosti, ali da mu i dalje ne odgovara udaljenost porodice i prijatelja, koji su u Republici Srpskoj.

Pored navedenog uspjeha sa Studentom, Ćeremidžić je tokom karijere u "Kaknju" bio šampion BiH tri puta 2010., 2011. i 2012. godine, te osvajač Kupa BiH 2011. i 2012. godine. Po dolasku u Švedsku, osvaja zlato sa juniorima Solentune i Kup kao igrač sa seniorskom ekipom, a "smiješi" mu se i pehar šampiona Švedske u ovoj sezoni.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    barakuda 01.04.2020. 02:45
    BiH? Hvala, ne bih.
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    19h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    22h 41m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    17h 11m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    5h 52m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    3h 38m
    0