Vladika Atanasije: Ne provocirajte Hercegovce, jer će uzeti mošti Svetog Vasilija iz Ostroga

04.02.2020. 14:57
0
IZVOR: in4s.net

-Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u prenijeti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mjesto - poručio je vladika Atanasije. 

Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve, dok je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.

Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska i tri eparhije SPC zatražile su od Vlade Crne Gore da u razumnom roku povuče Predlog zakona o slobodi vJeroispovJesti i pripremi novi, a umirovljeni episkop Atanasije poručio je da ne provociraju Hercegovce.

Okupljenima se obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije,  i pozvao one „koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu“, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je pročitao zvaničnu poruku Sabora i naglasio da će se svetinje čuvati, braniti i obnavljati, i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić, koji je blagoslovio skup.

Stav Mitropolije i eparhija je da se predloženim zakonom „produbljuju podjele i iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi“.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.

On je ispričao istorijat kako su mošti Svetog Vasilija stigle u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.

-Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u prenijeti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mjesto - poručio je vladika Atanasije.

Vladika je podsjetio da je vojsku služio upravo u Podgorici, te zahvalio podgoričkom preduzeću Plantaže, koje u svom asortimanu imaju vino „vladika“ njemu u čast.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o Siniši i božijem čudu Priča o Siniši i božijem čudu
Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    5h 29m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    15h 47m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    15h 53m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    15h 51m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    14h 42m
    0