Владика Атанасије: Не провоцирајте Херцеговце, јер ће узети мошти Светог Василија из Острога

04.02.2020. 14:57
0
ИЗВОР: in4s.net

-Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренијети га у Херцеговину, у његово родно мјесто - поручио је владика Атанасије. 

Влада Црне Горе треба да повуче Предлог закона о слободи вјероиспојвести или увјерења и правном положају вјерских заједница, поручено је са великог Тројичинданског сабора у Подгорици уз опомену да се неће дозволити отимање храмова Српске православне цркве, док је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину.

Тројичиндански сабор био је један од најмасовнијих скупова у историји Црне Горе.

Митрополија црногорско-приморска и три епархије СПЦ затражиле су од Владе Црне Горе да у разумном року повуче Предлог закона о слободи вЈероисповЈести и припреми нови, а умировљени епископ Атанасије поручио је да не провоцирају Херцеговце.

Окупљенима се обратили митрополит црногорско-приморски Амфилохије,  и позвао оне „који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу“, владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је прочитао званичну поруку Сабора и нагласио да ће се светиње чувати, бранити и обнављати, и умировљени владика Атанасије Јевтић, који је благословио скуп.

Став Митрополије и епархија је да се предложеним законом „продубљују подјеле и иницирају, подстичу и распирују братоубилаштво и сукоби на верској и етничкој основи“.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину.

Он је испричао историјат како су мошти Светог Василија стигле у Манастир Острог и истакао да Црногорци не треба да љуте Херцеговце.

-Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренијети га у Херцеговину, у његово родно мјесто - поручио је владика Атанасије.

Владика је подсјетио да је војску служио управо у Подгорици, те захвалио подгоричком предузећу Плантаже, које у свом асортиману имају вино „владика“ њему у част.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Слиједи низ догађаја посвећених блаженопочившем владици Атанасију Слиједи низ догађаја посвећених блаженопочившем владици Атанасију
Тихи вапај архијереју Атанасију – Свједоку страдања и пророку васкрсења Тихи вапај архијереју Атанасију – Свједоку страдања и пророку васкрсења
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 11m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 27m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 43m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 5m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 53m
    0