Vladika Joanikije: Hoće da otmu sve što su naši preci zavještali Bogu

01.01.2020. 20:27
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji je nametnut, omogućava otimačinu hramova, svetinja i crkvene imovine, svega onoga što su sveti i blagosloveni preci zavještavali i posvećivali Bogu, crkvi, molitvi i za svoju dušu.

Vladika Joanikije je u obraćanju vjernicima na Žabljaku istakao da je tekst zakona sročen protivno Ustavu Crne Gore i protivno međunarodnim standardima koji regulišu pitanja slobode vjere i položaja crkve.

-Taj zakon nije u skladu ni sa pravdom ni sa pravom. Naši pravnici su to sto puta pokazali, a predstavnici vlasti nisu imali nijedan argument da pobiju naše dokaze- zaključio je vladika Joanikije.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    19h 46m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    20h 57m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 23m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 28m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    21h 56m
    0