Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)

13.07.2024. 13:21
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima.

Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj Ilidži, kojom je počeo Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Joanikije je u besjedi poručio da Sveštenomučenici dabrobosanski mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i vladika Varnava, upućuju na pravi put istinske ljubavi Hristove i na put spasenja.

- Oni nas oplemenjuju i ne pozivju nas na osvetu, nego na praštanje, na bratsku ljubav, pozivaju nas da sve svoje nesporazume kao narod, kao Srbi, kao hrišćani prevazilazimo, da bude što više bratske ljubavi među nama da bi nas i Božija ljubav obasjala - rekao je vladika Joanikije.

On je istakao da Sveštenomučenici dabrobosanski upućuju Srbe da jedni druge podržavaju i bratski ljube.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Episkop Joanikije je ukazao da su u Mitropoliji dabrobosanskoj i u novije vrijeme na mnogim mjestima mnogi sveštenomučenici koji su svojom mučeničkom krvlju zapečatili svoju vjeru, a na njihovom čelu je bio Petar Zimonjić, mitropolit dabrobosanski.

- On je bio stub ognjeni oko koga se okupljao srpski narod u BiH, veliki autoritet ljubavi jer je uvijek bio spreman da se žrtvuje za crkvu Božiju i svoj narod - istakao je vladika Joanikije i dodao:

- Spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske proslavljamo ne sa pozivom na osvetu onima koji su činili zločine, nego sa pozivom da pripremimo svoje duše i svoja srca za Gospoda i za carstvo nebesko.

On je naveo da se danas proslavljaju sveti apostoli, koji su svi osim svetoga Jovana Bogoslova, poslije propovjedi Jevanđelja zapečatili svoju propovjed mučeničkom krvlju i svojim životima.

- Gospod Isus Hristos je rekao da nema veće ljubavi od one koja život svoj polaže za bližnje svoje - istakao je vladika Joanikije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je sasluživao vladiki Joanikiju, istakao je da ih je današnji Sveeparhijski sabor okupio da se sjete svih sveštenomučenika i da se zajedno sa Svetim Vasilijem pomole Bogu.

On se zahvalio mitropolitu Joanikiju što je danas došao u Istočnu Ilidžu što je, kako kaže, odraz velike ljubavi prema vjernom narodu, a posebno prema Sveštenomučenicima Mitropolije dabrobosanske.

- Neka Gospod današnjim molitvama i nas utvrdi da i mi budemo kao i oni čvrsti, jaki i kada dođu vremena iskušenja budemo odlučni kao što su bili sveti Petar i Varnava - poručio je vladika Hrizostom.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je jako ponosan što je današnji Sveeparhijski sabor održan u Crkvi na Veljinama i što se okupio veliki broj vjernog naroda iz cijele Mitropolije dabrobosanske.

On je pozvao srpski narod na jedinstvo i saborovanje.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju 2005. godine proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Među Sveštenomučenicima dabrobosanskim su mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ i vladika Varnava /Nastić/, ali i paroh glasinačko-košutički Velimir Mijatović, čije mošti od juna 2019. odlukom mitropolita Hrizostoma počivaju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Prvo saborno proslavljanje bilo je 2021. u drevnom manastiru Vozućica, a potom u porti crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Oslobođenje od nenarodne vlasti će krenuti iz Istočne Ilidže Božović: Oslobođenje od nenarodne vlasti će krenuti iz Istočne Ilidže
OO SDS-a Istočna Ilidža otvara predizbornu kampanju OO SDS-a Istočna Ilidža otvara predizbornu kampanju
Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 15m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 38m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 11m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 8m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 59m
    0