Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО)

13.07.2024. 13:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да Свештеномученици дабробосански, који су пострадали од усташа од 1941. до 1945. године и комуниста након Другог свјетског рата, не позивају на освету, већ на праштање и братску љубав међу Србима.

Владика Јоаникије служио је данас Свету архијерејску литргију у Цркви Светог Василија Острошког Чудотворца у Источној Илиџи, којом је почео Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике Митрополије дабробосанске.

Митрополит Јоаникије је у бесједи поручио да Свештеномученици дабробосански митрополит дабробосански Петар Зимоњић и владика Варнава, упућују на прави пут истинске љубави Христове и на пут спасења.

- Они нас оплемењују и не позивју нас на освету, него на праштање, на братску љубав, позивају нас да све своје неспоразуме као народ, као Срби, као хришћани превазилазимо, да буде што више братске љубави међу нама да би нас и Божија љубав обасјала - рекао је владика Јоаникије.

Он је истакао да Свештеномученици дабробосански упућују Србе да једни друге подржавају и братски љубе.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Епископ Јоаникије је указао да су у Митрополији дабробосанској и у новије вријеме на многим мјестима многи свештеномученици који су својом мученичком крвљу запечатили своју вјеру, а на њиховом челу је био Петар Зимоњић, митрополит дабробосански.

- Он је био стуб огњени око кога се окупљао српски народ у БиХ, велики ауторитет љубави јер је увијек био спреман да се жртвује за цркву Божију и свој народ - истакао је владика Јоаникије и додао:

- Спомен на свештеномученике Митрополије дабробосанске прослављамо не са позивом на освету онима који су чинили злочине, него са позивом да припремимо своје душе и своја срца за Господа и за царство небеско.

Он је навео да се данас прослављају свети апостоли, који су сви осим светога Јована Богослова, послије проповједи Јеванђеља запечатили своју проповјед мученичком крвљу и својим животима.

- Господ Исус Христос је рекао да нема веће љубави од оне која живот свој полаже за ближње своје - истакао је владика Јоаникије.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је саслуживао владики Јоаникију, истакао је да их је данашњи Свеепархијски сабор окупио да се сјете свих свештеномученика и да се заједно са Светим Василијем помоле Богу.

Он се захвалио митрополиту Јоаникију што је данас дошао у Источну Илиџу што је, како каже, одраз велике љубави према вјерном народу, а посебно према Свештеномученицима Митрополије дабробосанске.

- Нека Господ данашњим молитвама и нас утврди да и ми будемо као и они чврсти, јаки и када дођу времена искушења будемо одлучни као што су били свети Петар и Варнава - поручио је владика Хризостом.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је јако поносан што је данашњи Свеепархијски сабор одржан у Цркви на Вељинама и што се окупио велики број вјерног народа из цијеле Митрополије дабробосанске.

Он је позвао српски народ на јединство и саборовање.

Свети архијерејски сабор СПЦ у мају 2005. године прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске пострадале од усташа од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Међу Свештеномученицима дабробосанским су митрополит дабробосански Петар /Зимоњић/ и владика Варнава /Настић/, али и парох гласиначко-кошутички Велимир Мијатовић, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома почивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ослобођење од ненародне власти ће кренути из Источне Илиџе Божовић: Ослобођење од ненародне власти ће кренути из Источне Илиџе
ОО СДС-а Источна Илиџа отвара предизборну кампању ОО СДС-а Источна Илиџа отвара предизборну кампању
Источна Илиџа: Лице лишено слободе због посједовања дроге Источна Илиџа: Лице лишено слободе због посједовања дроге
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 2m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 25m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 58m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 55m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 46m
    0