Vlast u BiH netransparentno troši novac građana

05.07.2021. 19:16
0
IZVOR: capital.ba

 Institucije, ustanove, lokalne zajednice i javna preduzeća u BiH sve češće u postupcima javnih nabavki primjenjuju pregovaračke postupke bez objave obavještenja, koji predstavljaju najnetransparentniji vid trošenja javnog novca, a za to nemaju objektivne razloge, zaključila je Agencija za javne nabavke BiH.

Iz Agencije su naveli da, kao jednu od Zakonom o javnim nabavama utvrđenih nadležnosti, vrše i praćenje postupaka javnih nabava koje provode ugovorna tijela.

- Praćenjem obavještenja o dodjeli ugovora za sprovođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja uočena je sve učestalija primjena ove vrste postupka kao i da su razlozi za njegovu primjenu paušalni i često se sastoje u prepisivanju odredbi iz Zakona o javnim nabavkama koje nisu potkrijepljene potrebnim objektivnim dokazima-  naveli su u Agenciji.

Istakli su da ugovorni organi trebaju ozbiljnije pristupiti planiranju i pripremi projekata, posebno pri sprovođenju otvorenih postupaka za koje se naknadno sprovode pregovarački postupci za dodatne radove.

- To je potrebno uraditi kako bi se primjena ove vrste postupka, kao najnetransparentnijeg postupka, svela na minimum i objektivizirala što je više moguće u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavama-  dodali su u Agenciji.

Na javne nabavke u BiH prošle godine potrošeno je 2,7 milijardi KM kroz 196.699 sklopljenih ugovora sa dobavljačima.

Putem otvorenog i ograničenog postupka, te na osnovu pregovaračkog postupka sa i bez objave obavještenja o nabavci, u prošloj godini sklopljeni su ugovori vrijedni 2,3 milijarde maraka.

Putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja zaključeni u vrijednosti od 191,5 miliona maraka.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara
Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci? Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci?
Bez novca nema izbora Bez novca nema izbora
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 28m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 52m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 7m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 36m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 46m
    0