Власт у БиХ нетранспарентно троши новац грађана

05.07.2021. 19:16
0
ИЗВОР: capital.ba

 Институције, установе, локалне заједнице и јавна предузећа у БиХ све чешће у поступцима јавних набавки примјењују преговарачке поступке без објаве обавјештења, који представљају најнетранспарентнији вид трошења јавног новца, а за то немају објективне разлоге, закључила је Агенција за јавне набавке БиХ.

Из Агенције су навели да, као једну од Законом о јавним набавама утврђених надлежности, врше и праћење поступака јавних набава које проводе уговорна тијела.

- Праћењем обавјештења о додјели уговора за спровођење преговарачких поступака без објаве обавјештења уочена је све учесталија примјена ове врсте поступка као и да су разлози за његову примјену паушални и често се састоје у преписивању одредби из Закона о јавним набавкама које нису поткријепљене потребним објективним доказима-  навели су у Агенцији.

Истакли су да уговорни органи требају озбиљније приступити планирању и припреми пројеката, посебно при спровођењу отворених поступака за које се накнадно спроводе преговарачки поступци за додатне радове.

- То је потребно урадити како би се примјена ове врсте поступка, као најнетранспарентнијег поступка, свела на минимум и објективизирала што је више могуће у складу са одредбама Закона о јавним набавама-  додали су у Агенцији.

На јавне набавке у БиХ прошле године потрошено је 2,7 милијарди КМ кроз 196.699 склопљених уговора са добављачима.

Путем отвореног и ограниченог поступка, те на основу преговарачког поступка са и без објаве обавјештења о набавци, у прошлој години склопљени су уговори вриједни 2,3 милијарде марака.

Путем преговарачког поступка без објаве обавјештења закључени у вриједности од 191,5 милиона марака.

 

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци? Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
Без новца нема избора Без новца нема избора
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 5m
    0