Vojvoda Marko Miljanov - ratnik, književnik i prije svega čovjek

24.04.2021. 10:12
0
IZVOR: nedeljnik.rs

Nekada se govorilo da je vječno samo ono što je uklesano u kamenu, lično smatram da vječno ostaje i ono što se „ukleše“ u dušu jednog naroda a možda najbolji primjer za ovu moju tvrdnju jeste čojstvo i junaštvo Vojvode Marka Miljanova.

Marko Miljanov Popović rođen je 25. aprila 1833. godine u Medunu (Crna Gora) o njegovom ranom djetinjstvu malo se toga zna. Uglavnom svi hroničari koji su se bavili Markovom biografijom kao sljedeću stavku u njegovom životu navode 1856. godinu kada  je došao u Cetinje i ušao u službu kneza Danila kao perjanik.

Marka opisuju kao čovjeka džinovskog tijela, otvorenog, iskrenog, poštenog lika... Iz njegovih očiju sijeva ona srčanost koja prkosi smrti, a njegov hod je elastičan, pun okretnosti i snage.

Svoju vojničku slavu stekao je predvodeći crnogorsku vojsku u borbama na Fundini u avgustu 1876. kada je zadao konačni udarac turskim snagama  i donio možda najvažniju pobjedu u ratu za nezavisnost Crne Gore.

Nakon ove pobjede Vojvoda Marko Miljanov preuzima ulogu gradonačelnika Podgorice a ratni izvještači takmiče se u hvalospjevnim tekstovima.

Spiridon Gopčević piše da se Marko ''ovjenčao u ovom ratu besmrtnim lovorikama. U samoj Crnoj Gori smatraju ga prvim junakom i najboljim vojskovođom. Njemački naučnik Bernhard Švarc je pisao nakon okončanja rata da je Marko ''najčeličniji'' od svih Crnogoraca. Italijan Franćesko Kinigo piše o njemu kao o novom Garibaldiju. Kažu da je upravo ova iznenadna popularnost u narodu bila i glavni kamen spoticanja između njega i Knjaza Nikole što je rezultiralo oštrim sukobom nakon čega je Marko Miljanov vratio čin Vojvode i napustio Državno vijeće te odlučio da se vrati u rodni Medun.

Tu u svom rodnom mjestu po drugi put se rađa Marko Miljanov. Ako se prvi put rodio kao vojskovođa, drugi put se rodio kao književnik.

To „rađanje“ je bilo prosto nevjerovatno jer je Marko bio potpuno nepismen do svoje 50 godine. On se prvo opismenjuje i odmah posvećuje literanom radu.

Njegov književni rad i zalaganje u narodu mu stvara još veći ugled i poštovanje nego prije.

 Marko je do svoje smrti, napisao nekoliko knjiga od kojih je sigurno najpoznatija ''Primjeri čojstva i junaštva''. Ta djela su izazvala u tadašnjoj intelektualnoj javnosti izuzetno pozitivne reakcije. Na primjer, najpoznatiji srpski kritičar, akademik Jovan Skerlić se iskreno divio Marku Miljanovu. Skerlić, koji je doktorirao u Francsukoj, priznaje da je Marko jedan od ''najsvjetlijih pojava naše rase''. Skerlić je visoko cijenio ''Primjere čojstva i junaštva'' smatrajući je ''rijetkom knjigom'' iz koje izbija plemenitost.

Poznati srpski pisac pjesnik i akademik Veljko Petrović je pisao da je Marko pravi i jedini nastavljač djela Njegoša, i da se može svrstati u klasike srpske književnosti. Ali i da Marko u pojedinim dijelovima prevazilazi Njegoša.

Čovjek koji je pisao o primjerima čojstva i junaštva bio je najbolji predstavnik i svakako dostojan teme. O njegovim čujstvima i junaštvima postoji mnogo primjera koji su ušli u legende. Danas se prepričavaju i navode kada se baš želi istaći ili objasnini definicija „čovjeka“.

Kada se odlučite da napišete nešto o čovjeku takvog kova kao što je bio Marko Miljanov, možda je najteže odlučiti se koji od njegovih ljudskih podviga istaći. Tako sam se i ja našavši se pred ovom dilemom odlučio za dva koja meni simbolišu svu njegovu veličinu, čojstvo i junaštvo.

Prvi primjer se odnosi na ponudu austrijske diplomatije da predvodi, kao vladar priznat od Beča, kvazidržavnu tvorevinu koja bi se formirala na granici Crne Gore i Albanije. Austrijanci su igrali na kartu osvete jer je ovo bila izuzetna prilika da se Marko konačno osveti Knjazu Nikoli za sva poniženja koja mu je ovaj načinio ali je Marko odmah nakon što je saslušao ponudu poručio austrijskom izaslaniku da odbija sve počasti i privilegije, jer ne želi da služi Beču dok on gazi prava Srba u Bosni i Hercegovini.

A svom prijatelju kasnije u pismu piše:

 I malo je teško nepošteno, 

al' ovakvo izgubiti stidno, 

a ne Bosnu i Ercegovinu. 

Ta je zemlja srpske carevine 

svakolika i nada i snaga. 

S njom bi moga Srbin svoju dušu 

odmoriti, zora da mu sine. 

Evo, Peko. čim se razgovori, 

gledat braći muke đe stradaju, 

gledat srnstvo kako preprodaju. 

novi lanci kako mu pristaju. 

Ćesaru je uska carevina - 

treba mu je Bosnom proširiti 

i od srpstva što udijeliti. 

Drugi primjer i vrlo interesantna priča vezana je za vjeridbu Kneževića Petra Karađorđevića (kasnije kralja Petra I) sa crnogorskom Knjeginjom Zorkom kćerkom Knjaza Nikole Petrovića.

Knežević Petar je prilikom vjeridbe u Crnu Goru doneo razne darove između ostalog i šest srebrnih sablji na poklon najviđenijim Crnogorcima. Sablje su bile turske, bogato ukrašene na kojima je bilo ugravirano „Knjaz Petar Karađorđević“. Jedna od tih sablji bila je uručena i Vojvodi Marku Miljanovu kao slavnom junaku.

 Ovakav gest se nije dopao Knjazu Nikoli, kasnije vojvoda Gavro Vuković zapisaće: „...sila prilika primorala ga je da tu prvu gorku pilulu od svog zeta proguta...“. Austrija koja je bila protiv ovog braka, nekako je sve to progutala, ali je poklanjanje sablji njihov poslanik baron Temel smatrao pretjeranim, pa je uložio protest. Knjaz Nikola kao da je jedva dočekao ovakav rasplet, te naloži svojim perjanicima da se sve sablje prikupe i da se njemu predaju a on će ih kasnije ponovo vratiti kada prilike budu povoljnije. I zaista, sablje budu pokupljene i smještene kod kneza Nikole, sve osim jedne. I to one najvažnije Vojvode Miljanova. On je umjesto sablje poručio Knjazu Nikoli:

„Nijesi mi ti sablju darovao, stoga ti je nikad povratiti neću, ako je potrebita onome što mi ju je dao, na njegov zahtjev bi ju povratio, inače nikome drugome“.

Kažu da je ovo donekle postidilo Knjaza Nikolu i da su sve sablje odmah vraćene svojim vlasnicima.

Ozbiljno narušenog zdravlja Marko u avgustu 1900. godine zajedno sa svojom suprugom putuje za Beč na pregled kod čuvenih austrijskih doktora. Tamo mu konstatuju rak, daju mu lijekove za bolove i preporučuju da se vrati zavičajnoj klimi.

Marko je zapisao razgovor sa suprugom nakon što su lekarski pregledi završeni:

„Bogati, Marko, šta ti rekoše ovi njemački doktori? Bo’me, Stefe, ja nji’ov jezik nijesam nikad razumijeva, ali sad, čini mi se, lijepo razumijem sve. Ovi moj neprijatelj toliko je jak, da se s njim ne mogu boriti ni ja! Nego, ‘ajdemo da se još jednom vidimo sa onim našim prijateljima…”

Marko svoje poslednje dane iako teško bolestan i na samrti koristi da umiri svoje očajne prijatelje. Svom prijatelju kučkom komandiru poručuje da ga ne žali, jer je on svoju misiju ispunio, prenoseći narednim generacijama  ono što je vrijedno i zajedničko:

''Ja mrem srećan pa iako ne doživjeh da čitam moje knjige, a ja ću u grob slušat', kako čitaju unuci mojijeh drugova''.

Zatim Marko ističe:

'' Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan''.

Preminuo je u Herceg Novom, “smješten u jednu mirnu kuću na kraju grada.

Dan uoči svoje smrti , 1901. godine, Marko je zapisao:

“… na amanet vi moja Stefa i moja čast. Zbogom! Ne mogu više!”

Marko Miljanov je umro od raka kada je imao 68 godina.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 190 godina rođen Marko Miljanov: Obraz mu je bio najskuplje imanje Prije 190 godina rođen Marko Miljanov: Obraz mu je bio najskuplje imanje
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 5m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 12m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 54m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 4m
    0