Vučić: Očekujem pritisak SAD i EU da priznamo Kosovo

23.02.2021. 19:26
0
IZVOR: BN TV

Predsjednik Aleksandar Vučić ukazao je da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena s različitim pritiscima sa svih strana prije svega po pitanju Kosova i Metohije, te da očekuje zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo.

Vučić je, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, rekao da su analizirani posljednji izbori na KiM, na kojima je potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa, na čemu je zahvalan Srbima na Kosmetu.

-To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija- rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa KiM, da bi rekao - završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara s onima koji to prihvataju, da sa njima "gradi budućnost Kosova".

-Srpski narod je to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali to neće baš i u međunarodnoj zajednici da razumeju i zato je važno da govorimo o tome- poručio je Vučić.

U tom kontekstu rekao je da su doneseni određeni zaključci povodom posjete Lajčaka sljedeće nedjelje.

-Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu- rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da svi razumiju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno poslije promjene u američkoj administraciji.

-Može se očekivati zajednički pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu - priznanja Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju- rekao je Vučić.

On je ukazao da će biti pritisaka i po pitanju RS.

-Kada tome dodate ceo regionalni kontekst, u kojem nije jednostavno da sačuvate poziciju Srbije, koja najviše ekonomski raste. S tom povećanom moći, ekonomskom, ali i u vojnom, kulturnom niovu, pojedini će gledati kako da Srbiju proglašavaju za homogena, nekog ko narušava ravnopravnost i zato ćemo biti izloženi svim pritiscima, sa raznih strana, neistinama i različitim kampanja. Sledi vrlo težak periođ poručio je Vučić.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
EU hoće da zabrani i pušenje na otvorenom EU hoće da zabrani i pušenje na otvorenom
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji
Navršile se 23 godine od terorističkog napada na SAD Navršile se 23 godine od terorističkog napada na SAD
Najčitanije
  • Za Bosu Đorem iz Kalinovika možete donirati novac i iz inostranstva – Budimo humani!
    17h 46m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 38m
    0
  • Rapored rada nedjeljom dežurnih apoteka u Istočnoj Ilidži
    22h 32m
    2
  • Božović: Do kada će stanovnici BiH trpjeti i gledati sve što se dešava i "ne dizati glas"?
    20h 43m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočne Ilidže pomažu unesrećenim u poplavama u FBiH (FOTO)
    15h 28m
    1