Vuković: Svjedoci smo da se u Srpskoj kupuju poslanici

06.05.2021. 20:40
1
IZVOR: Katera

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Nenad Vuković rekao je u emisiji na televiziji "N1 BiH" da su imali namjeru da usaglase stavove tri koalicione partije iz Republike Srpske, PDP, SDS i DNS, oko pitanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Vuković ističe da bi u narednom periodu radna grupa posvećena ovom pitanju trebala da pripremi određene prijedloge, koji bi ušli u proceduru pitanja izmjena Izbornog zakona BiH, te dodao da su se koalicioni partneri iz opozicije usaglasali oko nekoliko pitanja.

- Taj dogovor bih podijelio u dva seta, jedan je dio koji se tiče tehničkih izmjena gdje bismo obezbijedili da bude glasanje na biračkim mjestima bez zloupotreba, kao što danas svjedočimo da ih nažalost ima, te dio koji se odnosi na pitanje vlasništva mandata - rekao je Vuković u emisiji "Novi dan".

Vuković kaže da se pitanje vraćanja mandata odnosi na to da, kada poslanik pređe iz jedne u drugu partiju, da njegov mandat bude vraćen stranci ispred koje je bio kandidovan na izborima.

- Mislim da je to jedna važna tema, s obzirom da smo svjedoci da se kupuju poslanici, posebno u Republici Srpskoj, ali i u čitavoj BiH. Najbolje bi bilo da se to spriječi tako što će se mandat vratiti političkoj partiji - dodaje Vuković.

Kaže da su na jučerašnjem sastanku razgovarali i o izmjenama u vezi sa postotkom cenzusa, koji bi se trebao povećati ili diferencirati za različite nivoe vlasti, od nivoa BiH do lokalnog nivoa.

- Siguran sam da ćemo u narednom periodu kroz ovu interesnu radnu grupu, koju će predvoditi naš predsjednik PDP Branislav Borenović, usaglasiti konkretne prijedloge i postići dogovor - istakao je Vuković.

Dodaje da je to jako teška tema oko koje se lome interesi tri konstitutivna naroda u BiH i da je jako težak period pred njima, kao i neizvjesna sudbina.

Čitav prilog iz emisije "Novi dan" na televiziji "N1 BiH" možete pogledati na linku ovdje.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    A 07.05.2021. 22:19
    Jadna drzavo, ko pametuje.
    Zemljo otvori se.
Povezane vijesti
Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
Obućari i tekstilci šiju gubitke Obućari i tekstilci šiju gubitke
Sjećanje na Uloški ustanak Sjećanje na Uloški ustanak
Najčitanije
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    18h 0m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    2h 23m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    1h 43m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    20h 12m
    0
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    30m
    0