Za besplatan test na korona virus stiglo oko 2.800 prijava studenata

16.05.2020. 15:13
0
IZVOR: Srpska.info

Studenti koji žele da se testiraju na novi virus korona radi školovanja u inostranstvu, moraju naprije da popune prijavu za testiranje na prisustvo virusa korona kod Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, dok se uzorak za testiranje na virus, odnosno bris nosa, uzima u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ovo ministarstvo je, podsjećamo, nedavno objavilo je na svojoj internet stranici upitnik namijenjen državljanima RS koji studiraju u inostranstvu, a kako bi mogli da ostvare pravo na jedno besplatno testiranje na virus korona, zbog nastavka studentskih obaveza.

Vlada RS tako je jedina u regionu preuzela obavezu da plati ovo testiranje za svoje građane, odnosno studente kojima to bude potrebno.

Na adresu resornog ministarstva do danas je stiglo oko 2.800  prijava studenata koji žele da iskoriste ovo pravo, a Institut za javno zdravstvo RS već je počeo i prva testiranja, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prijave za testiranje na stranici Ministarstva se primaju i dalje, dok se uzimanje uzorka može obaviti u prostorijama Instituta za javno zdravstvo u Banjoj Luci ili u regionalnim centrima Instituta u Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju, u određenom terminu.

Kako ističu iz Instituta, pored uzimanja uzorka, obavezno se popunjava i obrazac zahtjeva za laboratorijsko testiranje.

– Testiranje se radi u laboratoriji Službe za mikrobiologiju Instituta za javno zdravstvo RS u Banjaluci. Koristi se rtPCR metoda, kojom se detektuje ribonukleinska kiselina (RNK) virusa u brisu nosa – objašnjavaju iz Instituta.

Studenti nalaz mogu podići lično u Institutu u Banjaluci ili u regionalnim centrima, odnosno na mjestu gdje je uzet uzorak ili im on može biti dostavljen i na e-mail adresu.

Međutim, studenti treba da znaju i da za organizovanje testiranja tolikog broja ljudi treba vremena, pa nadležni mole za razumijevanje i uvjeravaju da će svi nalazi biti urađeni.

Iz resornog ministarstva apelovali su i da svi studenti koji moraju da idu u inostranstvo zbog studiranja, dobro provjere sve o informacijama o uslovima za prelazak granice, prije nego što se zapute u mjesto studiranja, te iskoriste i pravo na besplatno testiranje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za dva dječaka Naš grad bogatiji za dva dječaka
Prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj veća za 24,1 odsto Prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj veća za 24,1 odsto
Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    7h 19m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    6h 59m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    10h 22m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    11h 19m
    8
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    8h 16m
    0