За бесплатан тест на корона вирус стигло око 2.800 пријава студената

16.05.2020. 15:13
0
ИЗВОР: Srpska.info

Студенти који желе да се тестирају на нови вирус корона ради школовања у иностранству, морају наприје да попуне пријаву за тестирање на присуство вируса корона код Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, док се узорак за тестирање на вирус, односно брис носа, узима у Институту за јавно здравство РС.

Ово министарство је, подсјећамо, недавно објавило је на својој интернет страници упитник намијењен држављанима РС који студирају у иностранству, а како би могли да остваре право на једно бесплатно тестирање на вирус корона, због наставка студентских обавеза.

Влада РС тако је једина у региону преузела обавезу да плати ово тестирање за своје грађане, односно студенте којима то буде потребно.

На адресу ресорног министарства до данас је стигло око 2.800  пријава студената који желе да искористе ово право, а Институт за јавно здравство РС већ је почео и прва тестирања, потврђено је за Српскаинфо.

Пријаве за тестирање на страници Министарства се примају и даље, док се узимање узорка може обавити у просторијама Института за јавно здравство у Бањој Луци или у регионалним центрима Института у Добоју, Фочи, Источном Сарајеву, Зворнику и Требињу, у одређеном термину.

Како истичу из Института, поред узимања узорка, обавезно се попуњава и образац захтјева за лабораторијско тестирање.

– Тестирање се ради у лабораторији Службе за микробиологију Института за јавно здравство РС у Бањалуци. Користи се rtPCR метода, којом се детектује рибонуклеинска киселина (RNK) вируса у брису носа – објашњавају из Института.

Студенти налаз могу подићи лично у Институту у Бањалуци или у регионалним центрима, односно на мјесту гдје је узет узорак или им он може бити достављен и на е-маил адресу.

Међутим, студенти треба да знају и да за организовање тестирања толиког броја људи треба времена, па надлежни моле за разумијевање и увјеравају да ће сви налази бити урађени.

Из ресорног министарства апеловали су и да сви студенти који морају да иду у иностранство због студирања, добро провјере све о информацијама о условима за прелазак границе, прије него што се запуте у мјесто студирања, те искористе и право на бесплатно тестирање.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 1m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 41m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 53m
    0