Za izazivanje požara prilikom uređenja imanja kazna do 1.000 KM

29.03.2022. 19:12
0
IZVOR: katera.news

Prema Zakonu o zaštiti od požara Republike Srpske sankcije licima koja pale korov ili drugi poljoprivredni otpad, a da o tome prethodno nisu obavijestili nadležnu vatrogasnu jedinicu biće izdat prekršajni nalog u iznosu od 100 do 1.000 KM.

Ovako glasi Zakon o zaštiti od požara Republike Srpske, a prema kojem u slučaju izazivanja požara prilikom nekontrolisanog spaljivanja korova i drugog poljoprivrednog otpada, građane Istočnog Sarajeva može da sankcioniše nadležna Policijska uprava iz ovog grada.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo reklu su za portal "katera.news" da je u protekloj 2021. godini evidentirano 30 požara na teritoriji koju operativno pokriva ova uprava, a od kojih je jedan izazvan usljed nekontrolisanog spaljivanja suve trave na otvorenom prostoru.

Požar se dogodio na području opštine Sokolac, a povrijeđenih lica u požaru nije bilo.

- Tokom prva tri mjeseca u 2022. godini, tačnije u mjesecu martu, evidentirana su tri požara koja su izazvana usljed paljenja trave i niskog rastinja i to dva na području Pala i jedan u Trnovu, u kojima nije bilo povrijeđenih lica, ali je nastupila materijala šteta. U jednom slučaju lice je sankcionisano izdavanjem prekršajnog naloga, dok u ostala dva slučaja predmet će biti dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo - rekli su iz Policijske uprave Istočno Sarajevo za portal "katera.news".

Slika


U slučaju prijave da se dogodio požar, policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo postupaju u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara Republike Srpske i vrše uviđaj na licu mjesta.

- Sankcije predviđene navedenim zakonom za prekršaj fizičkog lica, koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i za lice koje ne preduzme sve neophodne mjere i radnje na sprečavanju širenja vatre su od  100 do 1.000 KM - naveli su iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Portal "katera.news" podsjeća da je u prethodnih nekoliko nedjelja počela "sezona uređenja privatnih imanja", prilikom čega dolazi do izazivanja požara i na širem području, to jeste, na otvorenim javnim površinama.

Nadležni, odnosno Policijska uprava Istočno Sarajevo i Teritorijalno vatrogasno-spasilačka jedinica (TVSJ) Istočno Sarajevo u više navrata su apelovali na građane da o svojim aktivnostima obavijeste vatrogasce i vode računa prilikom spaljivanja korova, kako ne bi došlo do širenja požara i ugrožavanja tuđe imovine.

Nažalost, nisu rijetki slučajevi u kojima je bilo povrijeđenih ili smrtno stradalih lica prilikom spaljivanja korova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    6h 0m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 44m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    20h 57m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    17h 11m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    22h 3m
    0