За изазивање пожара приликом уређења имања казна до 1.000 КМ

29.03.2022. 19:12
0
ИЗВОР: katera.news

Према Закону о заштити од пожара Републике Српске санкције лицима која пале коров или други пољопривредни отпад, а да о томе претходно нису обавијестили надлежну ватрогасну јединицу биће издат прекршајни налог у износу од 100 до 1.000 КМ.

Овако гласи Закон о заштити од пожара Републике Српске, а према којем у случају изазивања пожара приликом неконтролисаног спаљивања корова и другог пољопривредног отпада, грађане Источног Сарајева може да санкционише надлежна Полицијска управа из овог града.

Из Полицијске управе Источно Сарајево реклу су за портал "katera.news" да је у протеклој 2021. години евидентирано 30 пожара на територији коју оперативно покрива ова управа, а од којих је један изазван усљед неконтролисаног спаљивања суве траве на отвореном простору.

Пожар се догодио на подручју општине Соколац, а повријеђених лица у пожару није било.

- Током прва три мјесеца у 2022. години, тачније у мјесецу марту, евидентирана су три пожара која су изазвана усљед паљења траве и ниског растиња и то два на подручју Пала и један у Трнову, у којима није било повријеђених лица, али је наступила материјала штета. У једном случају лице је санкционисано издавањем прекршајног налога, док у остала два случаја предмет ће бити достављен Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево - рекли су из Полицијске управе Источно Сарајево за портал "katera.news".

Слика


У случају пријаве да се догодио пожар, полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево поступају у складу са Законом о заштити од пожара Републике Српске и врше увиђај на лицу мјеста.

- Санкције предвиђене наведеним законом за прекршај физичког лица, које пали коров или други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и за лице које не предузме све неопходне мјере и радње на спречавању ширења ватре су од  100 до 1.000 КМ - навели су из Полицијске управе Источно Сарајево.

Портал "katera.news" подсјећа да је у претходних неколико недјеља почела "сезона уређења приватних имања", приликом чега долази до изазивања пожара и на ширем подручју, то јесте, на отвореним јавним површинама.

Надлежни, односно Полицијска управа Источно Сарајево и Територијално ватрогасно-спасилачка јединица (ТВСЈ) Источно Сарајево у више наврата су апеловали на грађане да о својим активностима обавијесте ватрогасце и воде рачуна приликом спаљивања корова, како не би дошло до ширења пожара и угрожавања туђе имовине.

Нажалост, нису ријетки случајеви у којима је било повријеђених или смртно страдалих лица приликом спаљивања корова.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    13h 33m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 0m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 14m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 56m
    0