Za vikend obilježavanje Dana Manastira na Ravnoj Romaniji

08.08.2019. 11:01
0
IZVOR: Srna

Na Ravnoj Romaniji će u subotu, 10. avgusta, početi obilježavanje Dana Manastira Svetog velikomučenika Georgija i manifestacija "Gospojinske večeri kulture".

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom će u subotu u 19.00 časova služiti u Manastiru večernju službu, a u nedjelju, 11. avgusta, od 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje je predviđena litija oko hrama. 

Manifestacija 22. "Gospojinske večeri kulture" počeće u subotu, 10. avgusta, koncertom "Leksington benda" u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji od 20.00 časova, u organizaciji sokolačke Ustanove za kulturu "Pero Kosorić". 

U porti Manastira će u nedjelju, 11. avgusta, u 11.00 časova biti održana svečana akademija, a potom će uslijediti duhovno-kulturni program "Tebi, goro Romanijo". 

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu Irena Šućur rekla je Srni da će u ovom programu učestovati veliki broj kulturno-umjetničkih društava i etno-grupa iz Republike Srpske i Srbije, te pjesnici sa područja Sarajevsko-romanijske regije, kao i frulaši, dvojničari i guslari romanijskog kraja. 

Ona je navela da su učešće u ovom bogatom kulturno-umjetničkom programu najavila i udruženja koja promovišu narodne rukotvorine, te majstori tradicionalnih jela i specijaliteta narodne kuhinje glasinačko-romanijskog kraja. 

Prema njenim riječima, istog dana u porti Manastira na Ravnoj Romaniji biće održan i "Dan romanijskog meda i ljekobilja", na kojem će, uz domaće proizvođače, izlagati i gosti iz Srbije, Federacije BiH i svih krajeva Republike Srpske. 

Pokrovitelji manifestacije su opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo, a organizator sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić". 

Manastir na Ravnoj Romaniji posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, poznat kao Romanijska Sokolica, osveštan je 11. avgusta 2002. godine. 

 

Na unutrašnjima zidovima ovog hrama upisana su imena 4.000 srpskih boraca, uglavnom poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, boraca Romanijskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini, te solunskih dobrovoljaca i srpskih hajduka ovog kraja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji Osnovci iz Istočne Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 15m
    0
  • Slani mafini
    15h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 31m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 25m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 54m
    3