Zabilježeno u Sjeversku kod Borika – šumske jagode u oktobru

10.10.2023. 10:50
0
IZVOR: 058.ba

U vrhu osjetljivih, rijetkih i zaštićenih vrsta biljaka u šumama Republike Srpske nalazi se jagoda šumska (Fragaria Vesca L.) u narodu poznatija kao divlja jagoda. Radi se o samonikloj biljki koja raste u šumama, na krčevinama, proplancima i planinskim livadama. Cvijet i crveni slatki plodovi dolaze krajem aprila, u maju i prvim danima juna.

Poslije toga vremena, osim minijaturnog žbuna, više je nema. I tako od pamtivijeka sve do ove godine kada je, izgubivši „kompas“ u prvoj dekadi oktobra, prošle subote, 7. oktobra, nađena na jednom proplanku u selu Sjeversko kod Borika, na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara sa prvim ovojesenjim mrzem.

Iznenađenje je bilo veliko i za rubriku „vjerovali, ili ne“. Tim prije što se plod i ukus ubratih jagoda nimalo nije razlikovao od onog iz proljećnih dana i ljetnog perioda. Zabunu u vremenu cvjetanja i roda jagoda, seljani Sjeverska pripisuju neuobičajno lijepim kasno septembarskim i prvim danima oktobra, a da li će to imati uticaja na poljećno cvjetanje i rod ostaje da se vidi.

Slika

Foto: Sreten Mitrović/ 058.ba

Komentari 0
Povezane vijesti
Hrabrost i avantura: Oktobarsko kupanje na hladnom izvoru Sane Hrabrost i avantura: Oktobarsko kupanje na hladnom izvoru Sane
Boričani traže Gadafijevo sedlo Boričani traže Gadafijevo sedlo
Poznato zdravstveno stanje pacijenata koji su povrijeđeni u liftu Poznato zdravstveno stanje pacijenata koji su povrijeđeni u liftu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 7m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    17h 52m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    14h 51m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    16h 3m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    14h 57m
    0