Zaboravljeni korijeni: Manastir Stuplje - Čelinac (VIDEO)

21.08.2024. 09:47
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org

Na šumskom proplanku gdje borova straža nikada ne drijema i uz pojanje povjetarca dočekuje gosta koji dolazi smjestila se srednjovjekovna svetinja - Manastir Stuplje. "Jesti jednom dnevno je anđeoski, jesti dva puta je ljudski, a tri puta svinjski" - tako su u stara vremena govorili i činili kaluđeri manastira koji se u knjigama često pominje zajedno sa Manastirom Liplje. Ove dvije svetinje u narodu su poznate kao dva brata blizanca.

Više od 500 čestica moštiju svetitelja iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Sjeverne Amerike, Srbije i drugih dijelova svijeta čuvaju se u ovome manastiru.

Manastir Stuplje prvobitno je građen raškim stilom uz isti izbor materijala i način gradnje kao i Studenica, Žiča, Mileševa i Sopoćani, što su potvrdila i arheološka istraživanja. Ovo je samo jedno zrno u tovaru svjedočanstava o postojanju i duhu srpskog naroda u banjalučkoj regiji i u 13. vijeku.

Video: Zaboravljeni korijeni

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaboravljeni korijeni: Manastir Petropavlov - Trebinje (VIDEO) Zaboravljeni korijeni: Manastir Petropavlov - Trebinje (VIDEO)
Solunski front je velika žrtva i Srba zapadno od Drine Solunski front je velika žrtva i Srba zapadno od Drine
Zaboravljeni korijeni: Hram srpskih prosvetitelja i učitelja (Olovo) Zaboravljeni korijeni: Hram srpskih prosvetitelja i učitelja (Olovo)
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 58m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 40m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 8m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 29m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 38m
    0