Zaboravljeni korijeni: Manastir Petropavlov - Trebinje (VIDEO)

02.09.2023. 09:20
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org

Manastir Petropavlov rođen je u skrivenoj i malenoj pećini, kao i sam Hristos što je rođen u Vitlejemskoj. Za Apostola Pavla i njegovog učenika Apostola Tita nije bilo mjesta u gostionicama, pa su se u ovoj pećini skrivali i pred njenim svetim oltarom propovijedali i narod krstili. Hodeći stazama Hristovim, manastir će proći i svoju golgotu i svoje vaskrsenje, nakon kog će rijeke vjernika hrliti manastirskim svetinjama.

Arheološkim istraživanjima otkriveni su temelji crkve Apostola Petra iz četvrtog vijeka, uz koju je kao krstionica bila i crkva Apostola Pavla. Da je crkva sagrađena najkasnije u četvrtom vijeku potvrđuje i pronađeni novac iz perioda Cara Konstantina, kao i nakit i keramički predmeti.

Sestre iz Manastira Gradac kod Raške i sestre Manastira Petropavlov bogato su ukrasile zidove hrama Apostola Pavla freskama svetitelja i motivima iz hrišćanskog života.

U slavu Bogu i Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom 2021. godine osnovan je i novi manastir u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija. Ova svetinja metoh je manastira Petropavlov.

Video: Zaboravljeni korijeni

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Zaboravljeni korijeni: Crkva Svetog Ilije u Ilijašu (VIDEO) Zaboravljeni korijeni: Crkva Svetog Ilije u Ilijašu (VIDEO)
Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    13h 19m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    14h 3m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    18h 8m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    18h 12m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    3h 39m
    0