Zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

05.03.2024. 12:23
0
IZVOR: srna.rs

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen povećan sadržaja pesticida.

Nadležna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća sprovodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, posebna pažnja usmjerena na njihovu kontrolu, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala, i upravo su to parametri koji se provjeravaju.

Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice, navode iz Inspektorata.

U proteklom mjesecu Fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, čime je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 0m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 14m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 31m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 6m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 21m
    0