Zaharova: Kompromis Beograda i Prištine uz garancije Zapada teško održiv

30.12.2022. 19:38
0
IZVOR: in4s.net

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da je kompromis Beograda i Prištine uz garancije Zapada teško održiv.

- Postignuti kompromis uz ‘čvrste garancije‘ Zapada teško da se može nazvati održivim. Izignorisano je za Srbe presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština koji treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje njihovih prava i bezbjednosti u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi - rekla je Zaharova.

Kako je istakla, sve dok Priština ne ispuni tu ključnu obavezu, koju sabotira već deset godina, situacija će ostati isto tako krhka uz stalnu opasnost od ponovne eskalacije, prenosi TASS.

Kao što se može vidjeti iz izjava kosovskih ‘vlasti‘ oni nemaju namjeru da odustanu od ideje da silom stave pod kontrolu dijelove pokrajine koje naseljavaju Srbi, istakla je portparol ruskog Ministarstva.

- Odlično znamo cijenu bilo kojih garancija Zapada. Više puta smo to vidjeli u Ukrajini, na Balkanu i drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju neriješena ključna pitanja na Kosovu postizanje trajnog rješenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski kurs - zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 20m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 0m
    0
  • Posljednji kondorov let
    20h 45m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 6m
    0