Захарова: Компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко одржив

30.12.2022. 19:38
0
ИЗВОР: in4s.net

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да је компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко одржив.

- Постигнути компромис уз ‘чврсте гаранције‘ Запада тешко да се може назвати одрживим. Изигнорисано је за Србе пресудно питање формирања Заједнице српских општина који треба да буде ефикасан инструмент за остваривање њихових права и безбједности у условима систематског прогона на националној основи - рекла је Захарова.

Како је истакла, све док Приштина не испуни ту кључну обавезу, коју саботира већ десет година, ситуација ће остати исто тако крхка уз сталну опасност од поновне ескалације, преноси ТАСС.

Као што се може видјети из изјава косовских ‘власти‘ они немају намјеру да одустану од идеје да силом ставе под контролу дијелове покрајине које насељавају Срби, истакла је портпарол руског Министарства.

- Одлично знамо цијену било којих гаранција Запада. Више пута смо то видјели у Украјини, на Балкану и другим кризним жариштима. Све док упркос споразумима о деескалацији, на којима инсистирају САД и ЕУ, остају неријешена кључна питања на Косову постизање трајног рјешења није могуће. Посредовање ЕУ у дијалогу не даје резултате, преговори су бесмислени што Приштини пружа могућност да јача антисрпски курс - закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 52m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 38m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 53m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 29m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    11h 55m
    2