Zaražena još četiri lica virusom korona

12.03.2020. 11:26
0
IZVOR: Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su još četiri lica zaražena virusom korona i da ih je sada ukupno osam u Srpskoj.

- U prvom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu sa licem iz Hrvatske koje je zaraženo virusom korona - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je u drugom slučaju riječ o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim licem.

- Nakon povratka u Republiku Srpsku lica su se javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osjećaju dobro - istakao je Šeranić.

On je naglasio da su novozaražena lica srednjeg životnog doba, da su sa područja Banjaluke i nisu u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske /UKC/, već u kućnom karantinu.

- Higijensko-epidemiološka služba na terenu pregleda lica sa kojima su novozaraženi imali prvi kontakt. U Republici Srpskoj je pod zdravstvenim nadzorom 376 lica koja su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona, nadzor je završen za 122 lica, a na snazi je 87 rješenja zdravstvenih inspektora - dodao je Šeranić i napomenuo da je u UKC u izolaciji trenutno pet lica.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo obavještavaće redovno javnost o epidemiološkoj situaciji.

- Kada je riječ o preporukama za pandemiju, koju je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija, nisu mnogo različite od onoga što se odnosi na epidemiju, s tim da sada kontinenti na kojima nema mnogo zabilježenih slučajeva virusa korona moraju da postupaju u skladu sa preporukama ove organizacije - kaže Šeranić.

On je ponovio da je od izuzetnog značaja što su sve aktivnosti i mjere preduzete s ciljem da

zdravstveni sistem bude sačuvan od pritiska koji je moguće da nastane u slučaju proširivanja epidemije.

- Jedini relevantan test i nalaz jesu oni koji se rade u Institutu za javno zdravstvo i u UKC, a ne privatnih ustanova. Tražim od građana da laboratorijske nalaze ne rade u privatnim ustanovama, jer one ne mogu garantovati da je nalaz validan - rekao je Šeranić i podsjetio da u Srpskoj nije proglašeno vanredno stanje, nego vanredne okolnosti.

On je naveo da se očekuje povratak građana koji imaju privremeni boravak u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj i da se zato primjenjuju sve propisane mjere koje su preventivne i da to javnost mora razumjeti.

- Važno je što nismo imali slučajeva koji su vitalno ugroženi, ali je potrebno da se odgovorno ponašamo - naveo je Šeranić.

Kada je riječ o respiratorima, on je rekao da ih sve zdravstvene ustanove imaju, a UKC je stavio tri respiratora u funkciju samo za slučajave koji su zaraženi virusom korona i u toku je postupak njihove dodatne nabavke. 

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    14h 36m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    10h 53m
    1
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    7h 30m
    1
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    13h 44m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 34m
    0