Заражена још четири лица вирусом корона

12.03.2020. 11:26
0
ИЗВОР: Srna

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да су још четири лица заражена вирусом корона и да их је сада укупно осам у Српској.

- У првом случају ријеч је о мушкарцу и жени који су одмор провели у Аустрији и били у контакту са лицем из Хрватске које је заражено вирусом корона - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је у другом случају ријеч о мушкарцу и жени који су у Словенији били у контакту са зараженим лицем.

- Након повратка у Републику Српску лица су се јавила у надлежну здравствену установу. Након узетих брисева потврђено је да су заражени. Важно је да се сва заражена лица осјећају добро - истакао је Шеранић.

Он је нагласио да су новозаражена лица средњег животног доба, да су са подручја Бањалуке и нису у Универзитетском клиничком центру Републике Српске /УКЦ/, већ у кућном карантину.

- Хигијенско-епидемиолошка служба на терену прегледа лица са којима су новозаражени имали први контакт. У Републици Српској је под здравственим надзором 376 лица која су допутовала из подручја захваћених вирусом корона, надзор је завршен за 122 лица, а на снази је 87 рјешења здравствених инспектора - додао је Шеранић и напоменуо да је у УКЦ у изолацији тренутно пет лица.

Према његовим ријечима, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство обавјештаваће редовно јавност о епидемиолошкој ситуацији.

- Када је ријеч о препорукама за пандемију, коју је прогласила Свјетска здравствена организација, нису много различите од онога што се односи на епидемију, с тим да сада континенти на којима нема много забиљежених случајева вируса корона морају да поступају у складу са препорукама ове организације - каже Шеранић.

Он је поновио да је од изузетног значаја што су све активности и мјере предузете с циљем да

здравствени систем буде сачуван од притиска који је могуће да настане у случају проширивања епидемије.

- Једини релевантан тест и налаз јесу они који се раде у Институту за јавно здравство и у УКЦ, а не приватних установа. Тражим од грађана да лабораторијске налазе не раде у приватним установама, јер оне не могу гарантовати да је налаз валидан - рекао је Шеранић и подсјетио да у Српској није проглашено ванредно стање, него ванредне околности.

Он је навео да се очекује повратак грађана који имају привремени боравак у Италији, Њемачкој и Француској и да се зато примјењују све прописане мјере које су превентивне и да то јавност мора разумјети.

- Важно је што нисмо имали случајева који су витално угрожени, али је потребно да се одговорно понашамо - навео је Шеранић.

Када је ријеч о респираторима, он је рекао да их све здравствене установе имају, а УКЦ је ставио три респиратора у функцију само за случајаве који су заражени вирусом корона и у току је поступак њихове додатне набавке. 

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    12h 21m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
    8h 38m
    0
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    11h 29m
    0
  • Источна Илиџа: Округли сто о насиљу - Потребно строго санкционисати насилнике
    5h 15m
    1
  • Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
    12h 19m
    0