Zaštititi kuću Hadživukovića i njeno blago učiniti dostupnim javnosti

28.03.2023. 15:46
0
IZVOR: srna.rs

Muzej Republike Srpske pokrenuće inicijativu da se kuća braće Hadživukovića, stara više od dva vijeka, u nekadašnjoj Srpskoj Varoši u Foči, sa predmetima koje posjeduje, zaštiti i sačuva, jer se radi o dragocjenom kulturnom nasljeđu, ne samo ove lokalne zajednice, nego i Republike Srpske, naveli su predstavnici Muzeja koji su danas posjetili ovu kuću.

U kući Hadživukovića, koja je kompleks od nekoliko objekata sa avlijom i drvenom kapijom, živi Mira Jelić, unuka Nika Hadživukovića, jednog od braće, i godinama brine o ovom istorijskom blagu, koje svjedoči o specifičnom stilu gradnje iz turskog perioda, te o nekadašnjem životu srpskih građanskih porodica.

Sobe sa starim kredencima i krevetima, djevojački drveni sanduci Mirine babe i prababe u duborezu, odjeća iz tog vremena, uz veliki broj požutjelih fotografija i vrijednih dokumenata, među kojima i plaketa "Prosvjete" iz 1905. godine, čiji su utemeljivači bili Hadživukovići, samo su neke od starina muzejske vrijednosti koje čuva kuća trgovačke porodice Hadživuković.

Posebnu vrijednost imaju i neobična ikona Isusa Hrista donesena iz Venecije, zatim značka fočanskog Trezvenjaškog društva "Pobratimstvo" iz 1893, trgovačka vaga iz dućana, metalna zdjela u kojoj se iz Varoši trgovcima nosio ručak u čaršiju, porodični pečat sa inicijalima SSHV - sinovi Sima Hadživukovića, đedov dugački drveni čibuk...

Muzejski savjetnik, etnolog Muzeja Republike Srpske Danijela Đukanović navodi da im je bila čast da budu Mirini gosti i da se upoznaju o kulturnom nasljeđu koje se čuva u ovoj kući.

- Nasljeđe, i materijalno i nematerijalno, koje smo vidjeli, pokazuje dug istorijski period značajne fočanske porodice, ne samo fočanske, već porodice značajne za Republiku Srpsku. Smatramo da je veoma važno da materijal koji se nalazi u kući Hadživukovića bude zaštićen, konzerviran i predstavljen i dostupan javnosti onako kako treba da bude predstavljeno kulturno nasljeđe koje zaslužuje takvu pažnju - istakla je Đukanovićeva.

Ona dodaje da je potrebno i da kuća bude rekonstruisana.

- Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture vjerovatno će posebno obratiti pažnju na kuću koju će restaurirati i dovesti u stanje kakvo treba da bude, jer to je naše kulturno nasljeđe, ne samo opštine Foča, nego Republike Srpske, koje svi zajedno treba da njegujemo, štitimo, sačuvamo i ostavimo budućim pokoljenjima. Ovo je naš prvi dolazak iz Muzeja Republike Srpske, a za koji mjesec ponovo ćemo da dođemo i da pokrenemo incijativu da naše nasljeđe u Foči bude zaštićeno - rekla je Đukanovićeva.

Da bi se moglo ući u proces zaštite ovog kulturnog blaga, koje ima više vlasnika, biće potrebno regulisati imovinsko-pravne odnose, a zamisao je da kuća Hadživukovića bude depadans, osnosno odjeljenje fočanskog Muzeja.

Savjetnik konzervator i restaurator u Muzeje Republike Srpske Dragana Radoja kaže da Mira Jelić posjeduje izuzetnu baštinu.

Ona je predložila da Jelićeva pokloni Muzeju Stare Hercegovine u Foči ono što je od predmeta u njenom vlasništvu da bi se pravno omogućila konzervacija i restauracija tog dijela pokretnog nasljeđa koje čuva ova kuća.

- Mira, između ostalog, posjeduje i izuzetne tekstilne predmete, koji su u ovom slučaju za mene važni. Složili smo se da po hitnom postupku predmete kojima ona raspolaže pokloni Muzeju u Foči kako bismo mogli dalje nesmetano da tražimo sredstva i radimo na zaštiti, konzervaciji i restauraciji, a samim tim i izlaganju i daljoj publikaciji materijala - pojasnila je Radoja.

Dolazak muzejskih radnika iz Banjaluke obradovao je Miru Jelić, čija je životna želja da ova kuća sa svim svojim blagom bude očuvana.

- U suštini kuća nije mnogo propala. Pojedine stvari treba popraviti u jednoj i drugoj sobi, sanirati vlagu. Koliko sam god imala mogućnosti i novca, popravljala sam redovno. Krov je prije četiri godine čitav sređen, a sad više nemam mogućnosti. Gdje god je curilo popravljeno je, ali pojedine grede i letve bi trebalo zamijeniti. Kuća je stara više od 200 godina i na pojedinim mjestima je propala - navela je Jelićeva.

Predstavnici Muzeja Republike Srpske, koji su sa kustosom-istoričarem Muzeja Stare Hercegovine Dankom Mihajlovićem u Srpskoj Varoši obišli i kuću Grujičića, koja takođe posjeduje bogatu riznicu, u narednom periodu i zvanično će uputiti dopise fočanskom muzeju i lokalnoj upravi da bi se ušlo u proces zaštite.

Ovaj dio Foče je na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH pod nazivom "Ambijentalna cjelina Ćerezluk", po imenu susjedne četvrti, koje je vremenom preovladalo i potisnulo naziv Srpska Varoš.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    9h 58m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    10h 42m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    14h 47m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    14h 51m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    4h 22m
    0